SEGRE

LITERATURA GUARDONS

Tina Vallès, premi Anagrama amb ‘La memòria de l’arbre’

Tina Vallès.

Tina Vallès.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La filòloga, escriptora i traductora Tina Vallès (Barcelona, 1976) va guanyar ahir el II Premi Anagrama de novel·la en català, dotat amb 6.000 euros, amb La memòria de l’arbre. L’obra, que versa sobre els records i les relacions entre avis i néts, s’endinsa en les preocupacions de Jan, un fill únic que veu com els avis s’instal·len a casa seua.

El jurat va destacar l’habilitat narrativa de l’autora, l’estil contingut, l’alt domini de la llengua i la credibilitat de la veu del nen narrador, “que fan de La memòria de l’arbre una petita joia de gran nivell literari”, i que es publicarà el dia 22 de febrer. El punt de vista del nen guia la història, sempre des de la contenció de les emocions per no caure en cursileries: “He tingut al cap una contenció de la qual sempre parlava Mercè Rodoreda: intentar controlar el sentimentalisme”, va comentar Tina Vallès, preocupada per evitar-ho.

L’autora, que va guanyar el 2012 el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions amb El parèntesi més llarg, ha construït aquesta nova novel·la amb els arbres com a fil conductor, en concret, un salze desmai que li serveix per entendre “com es fabriquen els records, com es conserven i com es poden perdre”.

tracking