SEGRE

PATRIMONI

La secretària judicial d'Osca demana permís per enviar la policia al Museu de Lleida

La secretària judicial demana a la jutge que apliqui la llei que permet l’auxili de la força pública || Després de desestimar Osca l’últim recurs de la Generalitat per les 44 obres de Sixena a Lleida

Visitants l’any passat al Museu de Lleida davant de quatre fragments de retaule d’alabastre de Sixena.

Visitants l’any passat al Museu de Lleida davant de quatre fragments de retaule d’alabastre de Sixena.

Creat:

Actualitzat:

El jutjat número 1 d’Osca ha reobert la via policial amb què amenaça el Museu de Lleida de prendre-li les 44 obres en litigi originàries del monestir de Sixena per portar-les a Aragó. Un decret firmat dilluns per la lletrada de l’Administració de Justícia (anteriorment denominada secretària judicial) va desestimar un recurs de reposició interposat per la Generalitat i va instar la magistrada titular del jutjat a resoldre la situació amb l’ajuda de l’article 701.1 de la llei d’Enjudiciament Civil, que permet l’auxili de la força pública per complir l’execució provisional de la sentència dictada el maig passat.

La lletrada ja va demanar utilitzar aquesta via policial el passat 29 de novembre a instàncies llavors de l’ajuntament de Vilanova de Sixena, una actuació que la jutge va denegar el 15 de desembre. Abans d’aquesta denegació, la Generalitat va presentar un recurs de reposició contra aquella diligència de la lletrada, que ara aquesta ha desestimat. En concret, el Govern argumentava que pel fet de trobar-se aquestes obres al Museu de Lleida, la Generalitat no pot entregar-les, a la qual cosa el jutjat ha contestat que es troben en aquest museu “en concepte de dipòsit acordat per la mateixa Generalitat”, i el mateix conseller de Cultura, Santi Vila, va informar que “s’havien iniciat els tràmits administratius per a l’entrega”.

El jutjat diu que és la Generalitat qui ha de reclamar les 44 obres d’art en dipòsit a Lleida

Un d’aquests tràmits era la preceptiva petició a la Junta de Museus, que no va donar llum verda a l’entrega d’unes peces del catàleg del Patrimoni Cultural de Catalunya. El decret de la lletrada afegeix, en els fonaments de dret, que és a la Generalitat a qui correspon reclamar aquestes 44 peces al Museu de Lleida, i “en cap cas” l’adscripció a aquest “aparella una afectació a la titularitat d’aquests”. Pel que fa als altres arguments esgrimits pel Govern –que es necessita un expedient per descatalogar les peces de la col·lecció i desafectar-les–, també han estat desestimats, perquè ja ho van ser “íntegrament” per una interlocutòria anterior del jutjat d’Osca.

L’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, va qualificar de “gran notícia” aquest decret, que “anuncia que la sentència s’executarà ben aviat, en qualsevol moment”.

L’Estat nega la cessió de l’escultura de la ‘Dama d’Elx’ El Govern central ha negat la cessió, temporal o permanent, de l’escultura ibèrica de la Dama d’Elx a la localitat alacantina on va ser trobada, tal com havia reclamat el partit valencià Compromís al Senat en un litigi tan històric com el d’Aragó i el Museu Diocesà. L’Executiu va al·legar “raons històriques” i va assenyalar que la titularitat de l’obra és estatal i que la peça està adscrita a la col·lecció estable del Museu Arqueològic Nacional. La Dama va ser descoberta a Elx el 1897 i venuda a França, que l’any 1941 la va donar a la dictadura de Franco. Es va ubicar al Museu del Prado fins al 1965, quan va passar al Museu Arqueològic Nacional. Per a Compromís, “aquesta diàspora del patrimoni és intolerable” i “l’espoli és reprotxable”.

tracking