SEGRE

LITIGI ART

El Govern insta la DGA a anul·lar les accions judicials de Sixena

Creu que no pot representar les monges en el conflicte dels murals del MNAC

Imatge d’arxiu de la inauguració de l’exposició de les obres entregades pel MNAC.

Imatge d’arxiu de la inauguració de l’exposició de les obres entregades pel MNAC.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va presentar la setmana passada una petició de nul·litat al govern d’Aragó (DGA) dels acords del 2013 amb què aquest executiu va obtenir poders per ordenar i autoritzar l’inici de les accions judicials per les pintures murals del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), procedents de la Sala Capitular del monestir de Sixena.

El Govern esgrimeix que l’administració no té potestat per representar interessos privats.

“La representació per part dels serveis jurídics de la DGA d’una entitat privada religiosa és il·legal perquè excedeix el que està estipulat a la normativa reguladora dels serveis jurídics d’Aragó”, pot llegir-s’hi.

El Govern català també argüeix una suposada irregularitat en el procediment de cessió de poders de la monja Virginia Calatayud a la DGA. El maig del 2013, Calatayud, en representació de la Federació de Monestirs de Monges de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem, va cedir a la DGA “les accions processals i administratives que li podrien correspondre” per aconseguir que s’entregués a la comunitat religiosa les pintures del MNAC.

La Generalitat assenyala que la cessió d’accions “va ser atorgada per una persona no facultada per fer-ho”, ja que ni la Federació dels Monestirs de Monges de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem a Espanya ni la comunitat de Religioses Comanadores de Sant Joan no són les titulars de l’immoble que en el seu dia acollia les pintures. Segons l’escrit, no va ser fins al 2015 que es va nomenar Calatayud comissària pontifícia d’una sèrie de monestirs, entre els quals es troba Sixena. Així mateix, la “Federació no és persona jurídica, no té NIF, amb la qual cosa tampoc té capacitat jurídica per efectuar aquesta cessió”.

Aquest és el pas previ per presentar un contenciós-administratiu en cas que la petició catalana fos denegada.

La DGA no va tardar a respondre que no havia rebut cap escrit oficial.

També va criticar que la Generalitat “continuï embolicant-se en procediments judicials amb l’únic objectiu de dilatar el compliment de les resolucions judicials per les quals les pintures han de tornar a Vilanova de Sixena”.

S’ha de recordar que en aquest mateix espai –les antigues habitacions de les monges– és on s’exposarien les 44 peces del Museu de Lleida procedents del cenobi que la jutge també va ordenar entregar a Aragó. Per això, fonts de la conselleria van assegurar a SEGRE que “estem estudiant prendre mesures per denunciar el mal estat de conservació d’aquestes peces”.

En aquest sentit, van explicar que “encara no tenim clar si ho denunciarem a la DGA o directament al jutjat”. Les mateixes fonts van

assenyalar

que abans de prendre una decisió estan esperant que els tècnics ultimin els seus informes.

Denuncien la mala conservació de les obres entregades al juliolLa conselleria de Cultura té seriosos dubtes que el 51 conjunt d’obres del MNAC originàries del monestir de Sixena que van ser entregades provisionalment el passat 26 de juliol a Aragó per ordre judicial estiguin conservades en bones condicions.

tracking