SEGRE

PATRIMONI BRONZE

Exposen un gresol ibèric trobat a la plaça Cap de Vila de Guissona

El va trobar un paleta durant unes obres

Josep Ros mostra la peça abans de col·locar-la a la nova vitrina.

Josep Ros mostra la peça abans de col·locar-la a la nova vitrina.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Eduard Camps de Guissona exposa des d’ahir dijous un gresol de l’etapa final del bronze. Es tracta d’un petit forn de 17 centímetres de diàmetre fet de grafit amb base d’argila.

Segons el director del museu, Josep Ros, servia per a la farga de bronze que posteriorment s’abocava sobre motllos per fabricar joies, monedes, figures escultòriques o fins i tot la punta d’una llança o fletxa. L’interior del recipient presenta el color verdós del bronze fos.

Les troballes, bàsicament ceràmica, se situaven entre els segles VIII i VI abans de Crist

El va trobar un paleta de Guissona, Àngel Bacardí, l’estiu passat mentre portava a terme la reparació d’una de les cases de la plaça de Cap de Vila, situada a la part alta de la zona històrica. L’objecte va ser traslladat per a l’estudi i la restauració a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Josep Ros va explicar que la plaça de Cap de Vila és un espai contigu al jaciment ibèric ja excavat el 1933 per l’arqueòleg de l’Institut d’Estudis Catalans Josep Colominas, a la plaça del Vell-pla. Les troballes, bàsicament ceràmica, se situaven entre els segles VIII i VII aC. El poblat va ser abandonat al segle IV aC. Les excavacions de Colominas van permetre també localitzar a la zona les primeres restes de la ciutat romana, concretament unes conduccions d’aigua.

El treball de Josep Colominas va ser completat per les aportacions de l’historiador local i metge de l’època, Eduard Camps, que dóna nom al museu de la població.

Segons Josep Ros, a Guissona és difícil trobar restes del poblat ibèric. D’un costat, per la gran superfície que ocupava la ciutat romana i, de l’altre, perquè tot el conjunt arqueològic està ubicat al mateix subsòl de l’actual ciutat.

tracking