SEGRE

MUNICIPIS CELEBRACIONS

Més de 50 pobles paguen 'tarifa plana' a la SGAE per la música a les festes

Alguns posen fi d’aquesta manera a anys de litigis i reclamacions per part de l’entitat

Concert al camp de futbol de Torregrossa del festival Hands Up l’estiu passat.

Concert al camp de futbol de Torregrossa del festival Hands Up l’estiu passat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 55 pobles de Lleida s’han acollit a una ‘tarifa plana’ que la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) ofereix com a mitjà per liquidar les tarifes que aquesta gestora de drets d’autor cobra per la música de festes i concerts. Alguns d’aquests consistoris han posat fi així a anys de reclamacions i litigis amb l’entitat.

Més de cinquanta pobles de Lleida paguen una tarifa plana a la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) pels drets d’autor de la música que acompanya festes i actes públics. Es tracta d’acords anuals que suposen als ajuntaments entre 315 i 1.903 euros, en funció del nombre d’habitants de cada localitat i de si liquiden la quota en una sola vegada o de forma fraccionada. Alguns d’aquests municipis han deixat enrere així anys de reclamacions i litigis amb la SGAE que, en almenys mitja dotzena de casos, s’han saldat amb sentències condemnatòries que els han obligat a pagar a l’entitat fins a 21.000 euros. Aquesta tarifa plana es va implantar el 2015 com a resultat d’un acord amb la SGAE, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis per facilitar els pagaments de pobles de fins a 3.000 habitants, que a Lleida són 207. Els 55 que es van acollir a aquesta forma de pagament al llarg del 2016 suposen un de cada quatre. Així ho va explicar el delegat territorial de l’entitat a Catalunya, Xavier Ribó, que va indicar que aquest acord cobreix “actes gratuïts i subvencionats en part, el cost dels quals no se sufraga amb la recaptació a taquilla”. Les sardanes i el teatre es cobren a part, va puntualitzar. Alguns dels ajuntaments que s’han acollit a aquesta tarifa assenyalen que resulta més barat que pagar per cada esdeveniment i que simplifica el treball de liquidar les tarifes de la SGAE.

Entre els que no ho han fet, apunten que amb prou feines celebren actes amb música, de manera que no els surt a compte pagar la tarifa fixa anual. Els uns i els altres coincideixen a assenyalar que la gestora de drets d’autor actua amb zel i minuciositat a l’hora d’esbrinar quan sona música en un espai públic. “Recullen informació de cartells, fulletons i publicacions on apareixen programes de festes”, va explicar l’alcalde de la Granadella, Carles Gibert. “També la recullen dels promotors de concerts”, va assenyalar el primer edil d’Arbeca, Joan Simó. “Quan vénen a veure’t, ja saben el que hi ha”, va afegir. Tots dos municipis van mantenir anys enrere litigis amb la SGAE pel pagament de la música.

Locals recorren a música fora del catàleg de la SGAE per evitar haver de pagar la gestora de drets

CLAUS

  • Simplificar pagaments: La tarifa plana és el resultat d’un acord del 2015 entre la SGAE amb la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis per facilitar pagaments d’ajuntaments per la música a festes i concerts.
  • Ajuntaments i entitats: Aquesta tarifa plana cobreix les tarifes als ajuntaments i també la que posen associacions i altres entitats del municipi, com ara comissions de festes, per la música que fan servir per amenitzar celebracions i actes públics.
  • Les sardanes es paguen a part: Les sardanes són l’únic gènere musical que no s’inclou en aquesta tarifa anual. Fonts de la SGAE van explicar que això es deu al fet que aquestes composicions tenen la seua pròpia tarifa bonificada.
  • Judicis i sentències en contra: En els últims anys, hi ha hagut reclamacions per part de la SGAE a ajuntaments, que en alguns casos han acabat en sentències judicials que han obligat municipis com la Granadella, Arbeca i Bellaguarda, entre d’altres, a pagar entre 6.982 i 21.000 euros.
  • Altres polèmiques a Lleida: La condemna a l’hospital Montserrat de Lleida per no pagar a la SGAE pels televisors a les habitacions el 2014 i reclamacions l’any passat a comerços de la capital del Segrià que exigeixen el pagament de drets d’autor pel fil musical als locals han estat objecte de polèmica.
  • Un de cada quatre pobles: La SGAE ofereix la possibilitat d’acollir-se a la tarifa plana als pobles de fins a 3.000 habitants, que a Lleida són 207. Els 55 pobles que hi han optat suposen un de cada quatre a les comarques lleidatanes.
  • Preus i formes de pagament: Es tracta d’acords anuals i la tarifa a pagar varia en funció del nombre d’habitants de cada municipi i de la forma de pagament: pot fer-se en una sola vegada o en dos, i el preu final pot oscil·lar entre 315 i 1.903 euros.

Música lliure a botigues, bars i perruqueries Posar música que no forma part del catàleg de la SGAE és l’alternativa que han adoptat en els últims anys cada vegada més comerços, perruqueries i establiments d’hostaleria a les comarques de Lleida per esquivar els pagaments a l’entitat gestora de drets d’autor sense haver de deixar els locals en silenci. Per fer-ho, l’habitual és recórrer a llistes de peces musicals els drets d’autor de les quals han expirat i han passat a ser de domini públic, i de compositors que les han publicat a través d’internet sota llicències que n’autoritzen l’ús gratuït. Diferents empreses ofereixen aquest servei de fil musical lliure de drets per a establiments oberts al públic, algunes de les quals amb un aparell específic per reproduir-les. Encara que les peces musicals siguin d’ús gratuït, els qui ofereixen aquest catàleg cobren per fer-ho un abonament mensual o anual. Això sí, a preus que acostumen a ser bastant inferiors a les tarifes de la SGAE.

"Paguem menys i no s'han de revisar factures"

L’ajuntament d’Arbeca es va resistir durant anys a pagar la Societat General d’Autors i Editors per la música que acompanyava celebracions i actes públics. Les reclamacions de l’entitat van acabar als tribunals i, finalment, sentències judicials van obligar el consistori a pagar uns 21.000 euros per festes i actes públics celebrats entre el 2000 i el 2006. “Tant si tenen raó com si no, comprovem que la llei els assisteix”, va assenyalar l’alcalde, Joan Simó, que va explicar que el municipi es va acollir a la tarifa plana tan bon punt es va implantar, l’any 2015.

Des d’aleshores, va afegir el primer edil, “paguem menys que abans i ens estalviem haver de revisar factures per liquidar els pagaments”. Ara abonen uns 1.300 a l’any a l’entitat en un únic pagament, quan abans oscil·laven entre 2.000 i 3.000 euros anuals.

Concert al camp de futbol de Torregrossa del festival Hands Up l'estiu passat.

Concert al camp de futbol de Torregrossa del festival Hands Up l'estiu passat.

tracking