SEGRE

successos

Sis detinguts per falsificar i vendre quadres de pintors modernistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Falsificaven i venien quadres de pintors del modernisme català i valencià, com Santiago Rusiñol o Joaquim Mir, però la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra han frenat aquesta activitat en una operació conjunta en la qual han detingut sis persones i intervingut més de 100 obres falsificades.

Es tracta de l’operació "Valentine", de la qual s’ha informat avui i que va començar a mitjans de l’any passat quan un empresari de Barcelona va denunciar que havia adquirit una obra falsa atribuït al pintor Ramón Casas i Carbó per 7.200 euros.

I no només això, sinó que va comunicar també les forces de seguretat que aquests mims|moixaines venedors li havien ofert altres obres d’art, presumiblement també falsificades.

Les indagacions a les que va donar lloc la denúncia, dutes a terme per un equip conjunt de la Guàrdia Civil i els Mossos, van constatar que diverses persones establertes en diferents províncies actuaven en connivència i aprofitaven els seus coneixements artístics per a aquesta activitat.

Així, van comprovar que a Madrid hi havia dos tallers de pintura on es realitzaven els quadres. Després d’estudiar l’obra de l’autor que volien falsificar, realitzaven un esbós i, segons la seua complexitat, les enviaven a un altre pintor amb grans coneixements i capacitat artística perquè les acabés.

Però no quedava així la cosa. Per donar més credibilitat al quadre, emetien un certificat d’autenticitat, també falsificat, on plasmaven segells originals prèviament robats amb l’objectiu d’avalar l’originalitat de les obres.

Dos detalls més faltaven perquè l’engany fos complet: la firma de l’autor, que falsificaven, i l’envelliment de l’obra amb un marc adequat al tauler, cartró o tela d’aspecte antic fet servir com a suport de la pintura.

No oblidaven que els artistes les obres dels quals falsificaven havien creat els seus quadres entre mitjans del segle XIX i principis del XX, com els esmentats Santiago Rusiñol i Joaquim Mir o Ramón Casas, Isidre Nonell i Eliseu Meifren, entre d’altres.

Tant les obres com la seua documentació eren enviades principalment a Barcelona i València, on els distribuïdors s’encarregaven de vendre les obres, alhora que entregaven part dels beneficis de l’estafa als falsificadors.

L’operació ha permès als agents apoderar-se de més de 100 pintures falsificades atribuïdes a autors del modernisme català i valencià, molt demandats a Catalunya i en altres zones del Llevant.

A falta de quantificar totalment els perjudicis econòmics causats als compradors, els investigadors calculen que fins la data ascendeix almenys a 100.000 euros.

Els detinguts estan acusats dels delictes d’estafa, contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capitals, grup criminal i falsedat documental.

Han estat agents del Grup de Patrimoni de la Unidad Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra qui han dut a terme l’operació.

tracking