SEGRE

ART

La Paeria recupera l'escultura 'Gènesi' d'Abad Gil

La instal·la a la plaça de Víctor Siurana, a l'entrada de l'Edifici del Rectorat

La Paeria recupera l'escultura 'Gènesi' d'Abad Gil

La Paeria recupera l'escultura 'Gènesi' d'Abad Gil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'escultura 'Gènesi' de l'escultor Antoni Abad Gil (1921-1987) ha quedat instal·lada oficialment el matí d'aquest dissabte a la plaça de Víctor Siurana, davant de l'edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL), molt a prop de 'Pont de Terra', de Jaume Plensa. Ha estat en el transcurs d'un acte que ha servit per inaugurar tant la col·locació de la peça, que fins ara estava al Parc de les Basses, com la restauració prèvia a què ha estat sotmesa ens els darrers mesos. La inauguració ha comptat amb la prèsencia dels familiars del creador, entre ells el seu fill, el també artista Antoni Abad Rosés, que enguany representarà a Catalunya a la Biennal d'Art de Venècia. També hi han estat presents l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, la regidora de Cultura, Montse Parra, i el rector de la UdL, Roberto Fernández.

Abad ha assegurat que el seu pare estaría molt content si hagués conegut que 'Gènesi' s'ubicaria finalment "a l'Estudi General de Lleida, un lloc que tant li agradava quan va tenir l'oportunitat de ser professor a l'Escola de Belles Arts i ensenyar als qui venien",ha dit.

''Gènesi' és una escultura abstracta en marbre, de 2,75 metres d'alt per 85 centímetres d'ample i 60 de fons aproximadament, datada de 1975 i representa una parella d'estructura molt estilitzada abraçant-se. Potser és per això que l'alcalde ha vist en la peça una "abraçada entre la ciutat i la universitat".

En un primer moment, l'obra es va col·locar a la planta superior del bar 'Casa Nostra', al costa de la Gremial. En tancar el local, l'autor la va donar a la Paeria i es va ubicar al Parc Municipal de les Basses quan les piscines estaven en plena ebullició. El progressiu abandó de l'espai i també el deteriorament i els actes vandàlics a l'obra, havien convertit el lloc en poc adequat per acollir una escultura urbana. 

Ramon Solé ha estat l'encarregat de la restauració, que ha consistit en un tractament inicial per eliminar algues i líquens; una neteja química per extreure'n sediments, òxid i les pintures i grafits i un posterior segellat amb morter de calç de les fissures per evitar que l'aigua i la humitat entrin a la pedra.

Antoni Abad Gil va nàixer el 1921 a Santa Maria del Campo Rus (Conca) i es va establir a Lleida per fer el servei militar. Va estudiar Belles Arts a Madrid i va tornar a la capital de Ponent per casar-se amb l'escriptora Teresa Rodés. Un dels fills del matrimoni és l'esmentat artista, Antoni Abad Rosés, un dels pioners del net art a Espanya.

tracking