SEGRE

CINE ANIMACIÓ

Animac desplega la catifa roja

La Llotja va inaugurar ahir la Mostra Internacional de Cinema d’Animació, que exhibeix obres nominades als Oscars || Es va projectar per primer cop ‘Historias de amor y masacre’, de Jordi Amorós

Francisco Vargas, Montse Parra, Àngel Ros, Michael Dudok de Wit, Carolina López i Ygor Kovalyov, ahir durant la inauguració.

Francisco Vargas, Montse Parra, Àngel Ros, Michael Dudok de Wit, Carolina López i Ygor Kovalyov, ahir durant la inauguració.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Mostrar com els artistes són capaços de transformar en poesia una realitat poc amable.” Amb aquest propòsit es va inaugurar ahir a la Llotja la 21a edició de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, Animac, que se celebrarà fins diumenge. Eren paraules de la seua directora, Carolina López, que també va agrair la presència dels convidats especials Ygor Kovalyov i Michael Dudok de Wit, a qui es va reconèixer la seua trajectòria en una nit en què es va projectar per primera vegada Historias de amor y masacre, de Jordi Amorós. De fet, Kovalyov va confessar que era la primera vegada que venia a Animac i quan va acceptar no sabia que l’homenatjarien, una cosa que li feia “molta il·lusió”. Per la seua part, l’alcalde, Àngel Ros, va destacar que “l’aposta de Lleida per la indústria cultural passa per la cinematogràfica i audiovisual i això s’ha vist reforçat amb la instal·lació al Magical del Centre Experimental de Cinematografia i Audiovisual de Catalunya, que crec que reforçarà més Animac i la producció audiovisual a Lleida.” L’edil de Cultura, Montse Parra, va posar èmfasi en el vessant educatiu, mentre que el director de l’àrea Audiovisual de l’ICEC, Francisco Vargas, va assegurar que Animac “és un referent del sector audiviosual i un dinamitzador de la cultura”. La jornada d’ahir també va comptar amb la presència de Jordi Gasull, guionista d’Atrapa la bandera i Tadeo Jones, entre altres pel·lícules (vegeu l’entrevista). Sota el lema Contra el vent-Against the wind, Animac projectarà fins diumenge 7 llargmetratges i més de 200 curts. Avui està prevista la presència, entre d’altres, d’Adrià Garcia i Javier Verdugo, que explicaran què hi ha darrere de l’animació d’Un monstre em ve a veure, de J. A. Bayona.

Quina és la diferència entre escriure un guió per a actors o per a animació?

No hi ha una diferència important entre escriure per a actors i per a animació, al final és escriptura per a personatges als quals els ocorren coses. Sí que hi ha una diferència de treball. Quan escrius per a actors ho fas sol o amb altres guionistes, però el guió d’animació exigeix, a més, una reescriptura que es fa amb tot l’equip d’animació.

Si Tadeo Jones fos real, creu que el guió tindria grans canvis?

Amb Tadeo en concret, no. De fet hi va haver un moment en què ens vam plantejar fer-ho amb actors, encara que és cert que hi ha convencions que en imatge real no es llegirien de la mateixa manera.

Quin diria que és el pitjor enemic d’un guió?

És bàsic evitar que la gent s’avorreixi. A més, avui és tremendament difícil perquè tot va molt ràpid i la capacitat d’atenció de la gent és cada vegada més escassa. Per a mi el repte és que l’espectador no desconnecti del que veu en pantalla.

És espectador d’animació? Alguna recomanació?

Sóc fan de Pixar i de Disney, sóc molt clàssic en això. Per a mi les joies a descobrir són Pinotxo, Bambi, aquestes pel·lícules d’abans que potser les noves generacions no han vist. M’agrada aquest cine d’animació clàssic, que és el que intentem seguir.

tracking