SEGRE

FESTIVAL

Animac busca atreure més indústria i es consolida com a detector de talent

Suma 27.000 espectadors en els més de 200 films i té un impacte de 480.000 euros

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La 21 Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, Animac, va tancar ahir el teló a la Llotja després de rebre, segons l’organització, uns 27.000 espectadors, una xifra similar a l’any passat i totalment consolidat a la captació de talent emergent. La directora, Carolina López, es marca atreure més indústria com a repte de futur.

“Consolidat en la captació de talent emergent i amb el repte d’atreure més indústria.” Així va tancar ahir, en paraules de la directora artística, Carolina López, la 21 edició de la Mostra de Cinema d’Animació de Catalunya que es va celebrar a Lleida des de dijous passat i que ahir va atorgar els premis del públic als curtmetratges Decorado i El nen i l’eriçó. Una altra de les apostes de futur, segons l’alcalde, Àngel Ros, ha de passar per “potenciar la part de l’educació i la formació, a més dels professionals”. Així mateix, el paer va estimar que l’impacte econòmic que deixa el certamen a la ciutat a l’hostaleria i restauració és d’uns 480.000 euros aproximadament.

Precisament, respecte a la captació de talent emergent, la directora Carolina López va explicar que Iván Miñambres –productor de pel·lícules premiades amb el Goya com Psiconautas i Decorado– va conèixer l’any passat a la secció Incubator d’Animac un projecte que ha convertit en un curt i que està a punt d’iniciar la seua etapa en diferents festivals. Un fet que s’ha repetit aquesta edició, ja que s’ha interessat per produir un altre curt que li han presentat a Lleida. “Aquest no és l’objectiu d’Incubator, sinó que és que els animadors rebin consell de grans professionals, però el fet que aquests s’animin ja directament a produir-lo, és indicatiu del talent que tenen”, va assenyalar López.

Preguntada pel que necessitaria Animac per créixer, la directora artística va advocar per “més infraestructura que permeti atreure la indústria i l’entrada de patrocinadors privats, així com implicació d’altres institucions a més de la Paeria, que ja està plenament involucrada”.

Un dels protagonistes de la clausura va ser Jordi Amorós que va rebre el Premi a la Trajectòria perquè “representa l’esperit contra el vent [el lema d’aquest any] pel seu humor corrosiu i els seus 50 anys de professió”, en què ha col·laborat amb revistes com El Papus, El Jueves i Mongolia, entre d’altres. Va dir del certamen que l’ha sorprès per la “qualitat dels films i el talent de molts dels seus participants”. Amorós es va mostrar convençut que l’apartat professional és una de les peces clau a potenciar.

Entre les pel·lícules, un dels èxits d’ahir va ser Saving Sally, el director del qual, el filipí Avid Liongoren, va rebre nombroses felicitacions del públic. En aquesta edició s’han projectat més de 200 de curts i set llargmetratges.

Què li ha semblat Animac?

És la primera vegada que vinc i ha suposat tota una sorpresa que Carolina [López] em convidés. Crec que és la retrospectiva més gran que m’han fet mai. A més, el festival està organitzat perfectament en tots els seus detalls. Moltes gràcies per convidar-me.

Treballa de forma molt diferent en els seus treballs comercials que en els independents?

És absolutament diferent. Si és un projecte comercial, una pel·lícula o una sèrie de televisió, som un gran equip i hem de tenir en compte les audiències. En canvi, amb els meus treballs independents, no només ho decideixo i controlo tot, sinó que treballo només per a mi. El que més m’importa és el que em sembla a mi, estar satisfet del meu treball.

Acaba de tornar dels Oscars. Com va ser l’experiència?

Hi vam anar sabent que no guanyaríem [estava nominat per La tortuga roja], però l’experiència va ser fantàstica. I el “petit problema final” va ser sorprenent. Estàvem confosos, no sabíem si formava part del guió [riu].

I a Animac, com ha estat?

És una experiència fantàstica. Hi ha dos tipus de festivals, uns de molt tècnics i professionals i altres amb més ànima i fets des del cor. Es nota que és un festival fet des del cor, que estima l’animació. A més, he pogut conèixer la ciutat, visitar la Seu Vella.

Coneix l’animació d’aquí?

Sí, pel·lícules com Chico y Rita, he estat a Barcelona, vaig treballar un temps amb Jordi Amorós...

Jordi Amorós va rebre ahir el Premi a la Trajectòria.

Jordi Amorós va rebre ahir el Premi a la Trajectòria.

Jordi Amorós va rebre ahir el Premi a la Trajectòria.

Jordi Amorós va rebre ahir el Premi a la Trajectòria.

Jordi Amorós va rebre ahir el Premi a la Trajectòria.

Jordi Amorós va rebre ahir el Premi a la Trajectòria.

tracking