SEGRE

POLÍTICA

Estrena a l'IEI, amb Pau Casals

La Diputació inaugura la reforma de la biblioteca, com a ‘aperitiu’ del 75è aniversari de la institució || Firmen un conveni per atansar els escolars de Lleida al museu del músic al Vendrell

alt

Creat:

Actualitzat:

La música va trencar aquest dijous a la biblioteca hemeroteca de l’Institut d’Estudis Ilerdencs l’habitual silenci que regna en aquests espais de cultura. El motiu s’ho valia: l’estrena oficial de la reforma d’aquest equipament, que va reobrir als lectors i investigadors el mes de gener passat després de tres anys d’obres. L’acte, amb nombrós públic que va fer petita la sala, va servir també d’aperitiu de la celebració del 75 aniversari de l’IEI, amb un espectacle que tindrà lloc demà dissabte a partir de les 18.30 hores.

Un vals d’Enric Granados, Carezza, interpretat pel Quartet Prysma de músics de l’Orquestra Julià Carbonell, va ser el preàmbul musical per “posar en relleu un dels elements més simbòlics de l’IEI, la biblioteca, la casa de la cultura de Lleida”, va destacar el president de la Diputació, Joan Reñé.

L’acte va comptar amb una convidada d’excepció, Marta Casals, viuda del prestigiós violoncel·lista del Vendrell i vicepresidenta de la Fundació Pau Casals. Minuts abans de l’estrena de la biblioteca, Reñé i Casals van firmar un protocol de col·laboració amb l’objectiu de donar a conèixer la figura, l’obra i els valors del músic i compositor entre els escolars de Lleida.

La reforma es va centrar a climatitzar i pintar la biblioteca, en paral·lel a les obres a l’edifici

En un català gairebé acadèmic, sense accent del seu origen porto-riqueny, Marta Casals va recordar que “el mestre va haver de sortir de Catalunya el 1939 i no va poder tornar mai més al seu país, que sempre portava al cor. Avui segur que estaria lluitant, com va fer sempre, pel benestar, la dignitat i la llibertat del seu país”. Reñé va destacar “la relació del violoncel·lista amb Enric Granados, Ricard Viñes i Emili Pujol, vinculats també amb l’IEI i la Diputació”. La col·laboració amb la Fundació Pau Casals impulsarà la visita d’escolars de Lleida al museu del músic a Sant Salvador, al Vendrell. “Una visita que no només ha de despertar l’interès dels nens per la música sinó també pels valors de bondat i generositat que defensava el mestre”, va afegir Marta Casals. L’acte, com no podia ser de cap altra manera, va culminar de la forma més emotiva possible, amb El cant dels ocells que va fer tan popular el músic.

Una col·lecció de 1.300 llibres de Lleida i fons de premsa local i comarcal La biblioteca hemeroteca de l’IEI és tot un referent històric en documentació local. Compta amb un fons de més de 1.300 llibres de Lleida i comarques –amb monografies impreses a Lleida entre el segle XV i el XX– i, pel que fa a revistes, el nombre de títols és de 622, dels quals 390 són de fons general i 242 de Catalunya, al qual s’ha de sumar un exhaustiu fons de premsa local. Després de l’acte protocol·lari inaugural, el president de la Diputació, Joan Reñé, va acompanyar Marta Casals en una visita a les diferents sales de l’equipament, guiat pels responsables de l’àrea i la directora de l’IEI, Montse Macià. La viuda del violoncel·lista es va aturar amb especial interès davant d’un manuscrit medieval exhibit per a l’ocasió: el privilegi pel qual el 1454 es va atorgar la llicència de construcció de l’Hospital de Santa Maria, el primer públic a Lleida, impulsat per la reina Maria, esposa del rei Alfons el Magnànim. Un centre sanitari que va funcionar fins al 1928, quan es va estrenar el nou hospital a la carretera d’Osca, i que es va convertir en la seu de l’IEI des del 1942. Demà arrancaran els actes per celebrar aquests 75 anys de fundació cultural amb un singular espectacle audiovisual de la companyia Efímer, titulat 900 cultures, en al·lusió als 900 mesos de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. “Serà un any per disfrutar de la cultura a Lleida”, va afirmar Reñé.

La viuda de Pau Casals, Marta Casals, i el president de la Diputació, Joan Reñé, van presidir ahir l’estrena de la ‘nova’ biblioteca de l’IEI.

La viuda de Pau Casals, Marta Casals, i el president de la Diputació, Joan Reñé, van presidir ahir l’estrena de la ‘nova’ biblioteca de l’IEI.

tracking