SEGRE

ENTREVISTA

Xavier Bosch: «Un bon amic és més permanent que una parella»

L’escriptor Xavier Bosch presenta a Lleida la seua nova novel·la, ‘Nosaltres dos’, una història en la qual explora els límits de l’amistat entre un home i una dona

Jaume Cabré.

Jaume Cabré.ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A la seua anterior novel·la, Algú com tu, amb la qual va guanyar el Premi Ramon Llull 2015, Xavier Bosch es capbussava en una relació amorosa en una parella. Ara, la nova novel·la de l’escriptor i periodista barceloní, Nosaltres dos (Columna, en castellà a Planeta), explora els límits de l’amistat entre un home i una dona al llarg de trenta anys de les seues vides.

Quin va ser el detonant que el va impulsar a escriure sobre l’amistat?

Jo sempre he escrit les històries que he tingut ganes d’escriure i que com a lector, m’agradaria, llegir. Després de la mort d’un dels meus millors amics, vaig pensar en aquesta història, però com que no tenia res a explicar de la meua amistat amb ell, vaig decidir explorar els límits de l’amistat entre un home i una dona en tres moments de les seues vides: als 20 anys, als 35 i als 50, amb retrobaments cada quinze anys.

Creu que és possible una amistat així sense témer a traspassar la línia?

Alguns m’han dit que he escrit una novel·la tàntrica! De fet, els protagonistes no es permeten traspassar aquesta línia per por de perdre precisament la seua amistat, una cosa de la qual al final potser es lamenten no haver fet.

Quan es retroben amb 50 anys i fan la vista enrere. 

Sí, perquè aquesta novel·la és una història que també parla de les segones oportunitats, del pas del temps, de la recerca de la felicitat, de la típica pregunta: què hauria passat si...? I també he volgut reivindicar el desig entre una parella als 50 anys.

Als 50 es mira pel retrovisor.

Durant la vida anem passant per nombroses cruïlles, davant de les quals anem prenent decisions i quan arribes als 50 poses el comptador a zero i revises com t’han anat les eleccions que has pres.

És difícil tenir un bon amic?

Tenim menys amics dels que ens pensem, però quan en trobes un, la seua amistat és una cosa més permanent i profunda fins i tot que l’amor entre una parella, perquè aquest va convertint-se en una rutina, però els lligaments invisibles de l’amistat perduren amb els anys.

Nosaltres dos no deu ser una metàfora de Catalunya i Espanya?

No, no, en absolut. Actuo com un autor d’un país normal. Explico una història sense intentar salvar cap pàtria, sense ser canadenc o escocès, com a ciutadà d’un país lliure d’Europa.

Novetats

'Quan arriba la penombra’, el costat fosc de Jaume Cabré Sis anys després de l’aclamada Jo confesso, Jaume Cabré torna a les llibreries amb els tretze relats de Quan arriba la penombra (Proa, en castellà a Destino), en els quals il·lustra les “actituds humanes més cruels, violentes i inhumanes. És el costat fosc de la vida i per això se’m va ocórrer que si alguna referència engloba tots els contes és aquesta foscor”. En una multitudinària roda de premsa a l’Ateneu Barcelonès, Cabré va reflexionar ahir sobre aquesta obra, un conjunt de foscos contes on conrea la ràbia, la ironia, la fantasia o el joc, en els quals no hi ha cap mort natural, i sí uns quants assassinats i un atzar macabre. Històries, per exemple, d’un nen poruc que es rebel·la contra la tirania d’un educador, d’un escriptor que amenaça el seu editor o d’un ancià que passeja pels escenaris on va fer la guerra. El periodista Francesc Latorre s’apunta a ‘Lo diccionari lleidatà’ El periodista esportiu de TV3 Francesc Latorre, natural d’Aitona, va ser ahir l’estrella de la presentació al Cafè del Teatre de Lleida de Lo diccionari lleidatà (Ed. Fonoll), el tercer llibre ampliat amb 400 noves paraules i expressions de la sèrie iniciada el 2010 pels autors de Lo lleidatà és fàcil, Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta. La presentació d’aquesta novetat per a Sant Jordi va comptar també amb el Sr. Postu. Roger Mas presenta a Lleida el llibre amb els seus vint anys de cançons El cantautor de Solsona va presentar ahir al Cafè del Teatre de Lleida el llibre El dolor de la bellesa (Ed. Empúries), un volum en el qual ha reunit algunes de les lletres de les cançons més representatives de la seua carrera escrites en els últims vint anys. El volum també inclou vivències, anècdotes i pensaments de les seues dos dècades de trajectòria musical. El Cafè del Teatre acollirà avui dimecres (20.30 h) la presentació de la novel·la negra Seixanta-vuit, del lleidatà Ramon Usall.

Jaume Cabre

Jaume Cabre

Jaume Cabré.

Jaume Cabré.ÓSCAR MIRÓN

Jaume Cabré.

Jaume Cabré.ÓSCAR MIRÓN

tracking