SEGRE

CULTURA GUARDONS

El Valeri Serra, per a un cançoner familiar de Joan Amades

Obra inspirada en peces populars de l’entorn urbà de la mare del folklorista

Foto de família dels premiats en la categoria infantil i juvenil que va tenir lloc dissabte a la nit a Bellpuig.

Foto de família dels premiats en la categoria infantil i juvenil que va tenir lloc dissabte a la nit a Bellpuig.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El catedràtic d’ensenyament Secundari Salvador Rebés Molina, originari de Madrid i de pare lleidatà, es va adjudicar la 32a edició del premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig. El treball Les cançons de Teresa Gelats, mare de Joan Amades recupera un conjunt de materials inèdits extrets de l’arxiu de l’Obra del Cançoner Popular i del Centre de Documentació de l’Orfeó Català. Segons el jurat, l’obra posa en relleu l’altura folklòrica d’aquella dona, “un pou de saviesa tradicional”, segons la va definir el mateix Joan Amades.

El treball a més sorgeix d’un entorn poc comú a l’hora d’identificar el cançoner popular. Així, les tradicions conservades acostumen a ser de l’entorn rural, mentre que el repertori de Teresa Gelats se situa en l’àmbit urbà de Barcelona, i lligat al barri obrer del Raval. S’ha de dir que moltes d’aquestes cançons, populars i tradicionals, les va aprendre mentre treballava en una fàbrica tèxtil de Barcelona.

Durant la gala també es van fer entrega de premis a tres estudiants de Bellpuig

El guardó es va entregar durant la gala celebrada dissabte a la nit al teatre Armengol de Bellpuig en un acte presidit per l’alcalde Salvador Bonjoch, que va destacar el fet que “moltes vegades passi desapercebut el treball de la gent més pròxima”, amb referència a la mare de Joan Amades. Però també de molta altra gent com el mateix Valeri Serra o l’activista cultural i editor de Bellpuig Ramon Saladrigues, a qui es va retre homenatge en aquest mateix acte amb un volum dedicat a la seua trajectòria.

Durant la gala també es va fer entrega dels premis en la categoria infantil i juvenil oberta a estudiants de parla catalana. Van ser premiats l’estudiant de segon d’ESO Júlia Orteu amb Mai tant que sigui cert; l’estudiant de tercer d’ESO Ariadna Petit, amb La raval dels canterers; i Imma Pinent, de segon de Batxillerat amb Quan la llet es repartia porta a porta. Les tres són de Bellpuig. Durant la gala, Arnau Cònsul va presentar la publicació del premi de la passada edició Els balls de l’ós d’Eloi Ysàs. La jornada va finalitzar amb un concert de cobla.

Foto de família dels premiats en la categoria infantil i juvenil que va tenir lloc dissabte a la nit a Bellpuig.

Foto de família dels premiats en la categoria infantil i juvenil que va tenir lloc dissabte a la nit a Bellpuig.X. SANTESMASSES

tracking