SEGRE

ART

Miquel Viladrich 'viatja' al Prado

Quatre olis de l’artista de Torrelameu, entre els ‘Tesoros de la Hispanic Society of America’ al museu madrileny || ‘Catalanes de Almatret’, ‘Mis funerales’ i dos retrats dels seus pares

La sala del Museu del Prado de Madrid amb les quatre grans teles de Miquel Viladrich cedides per la Hispanic Society of America.

La sala del Museu del Prado de Madrid amb les quatre grans teles de Miquel Viladrich cedides per la Hispanic Society of America.MUSEO DEL PRADO

Creat:

Actualitzat:

Quatre grans olis del pintor lleidatà Miquel Viladrich (Torrelameu, 1887-1956) formen part de la singular exposició inaugurada la setmana passada al Museu del Prado de Madrid amb els Tesoros de la Hispanic Society of America, una institució centenària, amb seu a Nova York, que posseeix la més important col·lecció d’art hispà fora de la península, amb més de 18.000 peces, que abasten des del paleolític fins al segle XX. La mostra, que inclou més de 200 obres, entre arqueologia, pintura, escultura, ceràmica, art tèxtil i mobiliari, podrà visitar-se fins al 10 de setembre. Les quatre pintures de Viladrich, datades entre la primera i la segona dècada del segle XX, obra d’un artista d’uns vint anys, són els retrats dels seus pares i les titulades Mis funerales, una obra de caràcter simbòlic, i Catalanes de Almatret, una tela paral·lela a Alcalde de Almatret, propietat de la Diputació de Lleida i que s’exhibeix en una de les sales nobles de la corporació provincial. Val a recordar que Mis funerales i Alcalde de Almatret van poder veure’s juntes a Lleida l’any 2007, per primera vegada després de gairebé cent anys, a l’exposició que el Museu Morera va dedicar a l’artista lleidatà.

La Hispanic Society of America va ser fundada el 1904 per l’arqueòleg, bibliòfil, filantrop, hispanista i poeta novaiorquès Archer Milton Huntington, hereu d’una de les fortunes més grans dels Estats Units a l’època. El 1913, un jove Viladrich va conèixer Huntington a París, a través del pintor Anglada Camarasa, i el magnat nord-americà es va convertir en mecenes de l’artista lleidatà. De fet, el museu de la Hispanic Society a Nova York conserva una quarantena de teles de Viladrich, de les quals ara n’ha inclòs quatre per a l’exposició al Museu del Prado. El Museu Jaume Morera de Lleida conserva onze quadres de l’artista de Torrelameu.

Amb aquestes obres, l’artista va comprar el castell de Fraga Miquel Viladrich, un dels grans protagonistes de la tradició pictòrica lleidatana, va nàixer a Torrelameu el 1887. Becat per la Diputació de Lleida, va començar la carrera d’Arquitectura a Barcelona, que va alternar amb la seua formació artística, encara que molt aviat es va decantar per la pintura. El 1907 es va traslladar a Madrid, on va conèixer el dibuixant Luis Bagaría i el que seria el seu company inseparable, l’escultor Julio Antonio. A la capital espanyola també va establir relacions fecundes amb importants noms de la literatura i del pensament espanyols, com Gómez de la Serna o Pérez de Ayala. El 1913, amb 26 anys, va anar a París i va entrar en contacte amb el pintor Anglada Camarasa i el mecenes Archer Milton Huntington, fundador de la Hispanic Society of America, que es va convertir en el principal centre difusor de la figura i l’obra de Viladrich a tot el món des dels EUA. De fet, amb els diners que va aconseguir de Huntington gràcies a les seues pintures, va comprar el castell de Fraga, on l’artista va residir i va pintar al tornar de París i fins a la Guerra Civil, quan es va traslladar a Barcelona. El 1940, va viatjar a l’Argentina i es va instal·lar a Buenos Aires fins a la seua mort, el 1956.

tracking