Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Josep Maria Espinàs, Joan Reñé, Juan Cal i Roser Banyeres van presentar ahir a l'IEI el llibre de SEGRE 'El Pirineu fa 60 anys'.
LLEONARD DELSHAMSTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© El públic, que va omplir la sala d'actes, va entaular una tertúlia de preguntes i respostes amb Espinàs.
LLEONARD DELSHAMSTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Portada del llibre 'El Pirineu fa 60 anys' que SEGRE regalarà als lectors.
LLEONARD DELSHAMSTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Josep Maria Espinàs.
LLEONARD DELSHAMSEl 1956 Josep Maria Espinàs i Camilo José Cela van recórrer a peu el Pallars i la Val d’Aran. El 1957, Espinàs va publicar les impressions i vivències d’aquell recorregut a Viatge al Pirineu de Lleida, que el 1999 va revisar i va titular A peu pel Pallars i l’Aran. Ara es compleixen 60 anys d’aquella aventura literària. Aquesta efemèride i el fet que el popular escriptor acaba de complir 90 anys van propiciar la idea del llibre El Pirineu fa 60 anys, que SEGRE regalarà als lectors diumenge, diada de Sant Jordi, i que representa també un homenatge a un dels articulistes més prolífics del país i, alhora, un intent de veure com han canviat les comarques pirinenques i el turisme en aquests 60 anys.
El volum, fruit de la col·laboració del Grup SEGRE i la Diputació de Lleida a través del segell Edicions de la Clamor, es va presentar aquest dijous a l’Institut d’Estudis Ilerdencs en un acte que va comptar amb un convidat d’excepció, ni més ni menys que Josep Maria Espinàs. El popular escriptor va agrair la iniciativa de SEGRE i, en especial, dels autors, la periodista Roser Banyeres –que l’estiu passat va resseguir els passos del mestre a la recerca de testimonis d’aquell viatge a peu de fa sis dècades– així com Jaume Barrull i Jordi Rulló, que han bussejat en arxius per buscar imatges de l’època que il·lustra el llibre.
El director executiu de SEGRE, Juan Cal, va destacar el valor “inaugural” d’aquell llibre d’Espinàs en “un gènere fins llavors inexistent en la literatura catalana, entre el viatge, la memòria i la literatura del jo”. El president de la Diputació, Joan Reñé, va agrair a Espinàs “la riquesa del camí de vida i filosofia dels seus llibres, que ens ajuda a ser millors persones”. Roser Banyeres va enaltir la tasca d’Espinàs com a “paisatgista de persones” i va destacar l’empremta que va deixar l’escriptor pel Pallars i Aran, amb veïns que, seixanta anys després, encara recorden aquells viatgers. Espinàs va acabar llançant una defensa del viatge a peu més que de les excursions, “en un moment en què tots es canvien de cotxe cada mes”.