SEGRE

ARQUEOLOGIA

La UdL excavarà al poblat ibèric del Gebut, a Soses

Firma del conveni amb l’ajuntament per començar els treballs a l’estiu || Amb el Grup d’Investigació Prehistòrica

L’alcalde de Soses, Isidre Mesalles, el rector i Joan López.

L’alcalde de Soses, Isidre Mesalles, el rector i Joan López.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat de Lleida (UdL) desenvoluparà un projecte d’investigació, recuperació patrimonial i valoració social del poblat ibèric del Gebut, a Soses, gràcies al conveni firmat aquest dimecres amb l’ajuntament d’aquesta població del Baix Segre. El Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) de la UdL, que s’encarregarà dels treballs, té relació amb aquest jaciment des del 1987 quan va fer uns primers treballs de consolidació i aixecament planimètric. Segons va explicar el professor de la UdL Joan López, els treballs començaran la segona quinzena de juliol amb una fase preparatòria, per poder després iniciar campanyes anuals (que inclourien els programes quadriennals d’intervencions de la Generalitat). La primera campanya se centrarà a definir l’accés al poblat i comprovar la seqüència estratigràfica de quan es funda i s’abandona.

El poblat ibèric del Gebut, que va estar ocupat entre els segles V i II abans de Crist, s’estén per una superfície d’uns 4.000 metres quadrats. Va ser excavat els anys 1941 i 1942, però la falta de continuïtat dels treballs ha provocat una sistemàtica degradació de les estructures posades al descobert.

Estudiaran crear una càtedra sobre el Turó de la Seu Vella Així mateix, la UdL estudiarà la possibilitat de crear una càtedra universitat empresa sobre el Turó de la Seu Vella, a petició de l’Associació d’Amics de la Seu Vella. Suposarà fer un pas més respecte a l’actual seminari permanent, que cada any ofereix diferents cursos monogràfics amb professorat de la Universitat de Lleida i que justament aquesta setmana ha iniciat la tercera edició. El rector va firmar aquest dimecres un acord amb el president de l’entitat, Joan-Ramon González, per a la realització i la difusió d’activitats formatives i culturals, especialment les relacionades amb el monument. La UdL col·labora des de fa anys amb l’entitat, a través de la Facultat de Lletres. L’acord té una vigència de tres anys, prorrogable per períodes iguals successius.

tracking