SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES

Primera fornada a Lleida d''actors amb títol oficial de l'Aula de Teatre

La primera promoció del nou cicle formatiu de l’Aula de Teatre de Lleida es gradua estrenant dos obres a l’Escorxador || Un total de disset alumnes de Lleida i altres punts de Catalunya

La posada en escena de ‘Marat-Sade’ a l’Escorxador, taller final de la primera promoció d’alumnes.

La posada en escena de ‘Marat-Sade’ a l’Escorxador, taller final de la primera promoció d’alumnes.AULA DE TEATRE DE LLEIDA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Aula Municipal de Teatre de Lleida és el primer centre públic de Catalunya a oferir des del setembre del 2015 el nou cicle formatiu de grau superior de Tècniques d’Actuació Teatral. A finals de maig, els disset alumnes d’aquesta primera promoció presentaran a l’Escorxador els seus primers muntatges teatrals abans d’obtenir el títol d’actors.

Feia dècades que l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, que aquest curs ha complert trenta-cinc anys impartint ensenyaments d’arts escènics, reivindicava el reconeixement d’aquests estudis amb una titulació oficial. El juny del 2015, la Generalitat de Catalunya finalment va aprovar la creació d’un cicle formatiu de grau superior de Tècniques d’Actuació Teatral.

El setembre d’aquell any, l’Aula es va convertir en el primer centre públic de Catalunya a començar a impartir aquests estudis amb un programa repartit en dos cursos acadèmics. Dos anys després, ja està a punt de sortir de l’Aula de Teatre la primera promoció d’alumnes amb un títol oficial sota el braç: disset joves de Lleida, Barcelona, Girona o Tarragona que, repartits en dos grups, estrenaran a finals de maig dos muntatges teatrals davant del públic a l’Escorxador abans de graduar-se com a actors. Vuit d’aquests alumnes preparen per als dies 23 i 24 una adaptació escènica de la novel·la coral de relats Knockemstiff, del nord-americà Donald Ray Pollock, sota la direcció de l’actor Eduard Muntada.

Els nou restants estrenaran el 25 i 26 una versió de tot un clàssic contemporani, Marat-Sade, de l’alemany Peter Weiss, sota la direcció de l’actual gerent de l’Aula, Antonio Gómez. Director de l’Aula des del 2009 i fins al mes de març passat –quan el va rellevar en aquesta funció una altra docent històrica del centre, Mireia Teixidó–, Gómez ha viscut molt intensament els últims anys, en què es va intensificar la reclamació d’una titulació oficial de teatre, que fins ara copava en solitari com a centre superior l’Institut del Teatre a Barcelona.

“Estem molt contents amb aquesta primera promoció d’alumnes que obtindran una titulació oficial de teatre per part de la Generalitat”, va afirmar el responsable del muntatge de Marat-Sade. “És un text clàssic molt complicat, de teatre dins del teatre, amb el qual els alumnes podran mostrar tot el que han après en aquests dos anys en l’àmbit de la veu, el moviment corporal i la interpretació”, va afegir. El 8 de juny, l’Escorxador també acollirà la festa d’entrega d’orles.

Les claus

  • L’Aula de Teatre. Aquesta escola municipal de Lleida ha complert 35 anys d’ensenyaments teatrals. Compta amb més de 2.000 inscrits amb una oferta docent que abraça des de nens de P-3 fins a la majoria d’edat.
  • Cicle formatiu. El cicle formatiu de grau superior de Tècniques d’Actuació Teatral –en el qual ara es graduarà la primera promoció– va esgotar aquest curs les 15 places disponibles.
  • Estudis oficials. Aquest cicle formatiu, repartit en dos cursos acadèmics, imparteix tècniques d’interpretació, veu i cant, comunicació, activitats de dinamització i pràctica escènica. 

Mercè Ballespí, directora del Cicle Formatiu: «És el títol que reconeix l’ofici d’actor i actriu» Què representa aquest cicle formatiu oficial? Un gran èxit tant per a Lleida com per a Catalunya, ja que es reconeix amb un títol reglat per la Generalitat l’ofici d’actor i actriu. Estudis professionals. Sí, fins i tot amb pràctiques per primer cop en companyies com Zum Zum, Fadunito o Campi Qui Pugui, i al sector: la sala Beckett, FiraTàrrega, l’òpera Goyescas a la Llotja, El Muro de Madrid... I ara? Sortiran de l’Aula com a tècnics superiors, i algun ja té feina professional aquest estiu.

La posada en escena de ‘Marat-Sade’ a l’Escorxador, taller final de la primera promoció d’alumnes.

La posada en escena de ‘Marat-Sade’ a l’Escorxador, taller final de la primera promoció d’alumnes.AULA DE TEATRE DE LLEIDA

tracking