SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

Obres a la Seu Vella, en detall

Presenten els projectes de restauració del claustre, el campanar i la porta dels Apòstols || Sessió amb arquitectes, historiadors i entitats de Lleida

alt

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Responsables de Patrimoni Cultural de la Generalitat i del Centre de Restauració de Béns Mobles van presentar ahir els projectes de restauració de les cobertes del claustre, el campanar i la porta dels Apòstols de la Seu Vella, en una sessió de treball dirigida a arquitectes, historiadors i entitats socioculturals de Lleida. L’acte, celebrat a la Casa de la Volta del monument lleidatà, va comptar amb la presència del director general de Patrimoni, Jusèp Boya, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. “Abans de l’aprovació dels projectes, volíem celebrar aquesta sessió amb especialistes que poden ajudar a rectificar o plantejar coses diferents de les previstes”, va destacar Boya. De fet, si se sumen els diferents terminis administratius i de licitació d’obres, aquestes podrien començar a l’octubre i desenvolupar-se així durant la primera meitat de l’any que ve. Boya va afirmar que la Generalitat té previst invertir a l’entorn d’1,7 milions d’euros en les tres actuacions a l’edifici, pressupostades en una mica més més de 2 milions. La diferència, de prop de 400.000 euros, és l’aportació prevista per l’Estat per a una de les dos fases de restauració de les cobertes del claustre.

Boya va recordar que “la inversió de la Generalitat forma part del Compromís amb l’art i la cultura de Lleida, el programa presentat el setembre passat pel conseller de Cultura, Santi Vila, que ha significat, entre altres actuacions, l’augment de participació econòmica del Govern al Museu de Lleida o la col·laboració amb la Paeria en el futur Museu Morera”.

Si es compleixen els terminis, les obres a les tres zones del monument començaran a l’octubre

Ros va agrair, en aquest sentit, que “la Generalitat està fent realitat el seu anunciat compromís amb la cultura i el patrimoni historicoartístic de Lleida no només al turó, sinó també amb el seu suport al Museu Morera o a les produccions previstes en el Centre Experimental de la Cinematografia, al Magical Media de Gardeny”.

La intervenció a la Porta dels Apòstols, una de les més emblemàtiques del gòtic a Catalunya, afectarà tant els elements arquitectònics exteriors com els interiors –que donen al claustre–, així com de manera especial la zona del timpà, on es conserven elements escultòrics i policromia original de l’època (segles XIV-XV).

Un altre dels apartats essencials de les obres –sobretot al claustre– serà el referent a l’eliminació d’humitats i canalització d’aigües pluvials. Pel que fa al campanar del monument lleidatà, s’actuarà a les plantes de les campanes, els elements escultòrics i les instal·lacions elèctriques.

Sessió de presentació dels projectes de restauració de la Seu Vella, ahir a la Casa de la Volta.

Sessió de presentació dels projectes de restauració de la Seu Vella, ahir a la Casa de la Volta.ITMAR FABREGAT

tracking