SEGRE

POLÍTICA CULTURAL

Els museus de Lleida s'uneixen per celebrar la seua festa anual

Campanya unitària aquesta setmana en onze equipaments amb 23 activitats

Dansa en la presentació de la programació ahir a Solsona.

Dansa en la presentació de la programació ahir a Solsona.RAMON GABRIEL/COMUNICANT

Creat:

Actualitzat:

Els onze equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han organitzat 23 activitats des d’avui i fins diumenge vinent per celebrar el Dia Internacional dels Museus, que es commemorarà el dijous 18 de maig amb jornada de portes obertes i entrada gratuïta.

Per primera vegada s’han unit per idear una campanya unitària que, sota el lema Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació, vol establir un diàleg entre peces de les col·leccions dels museus i el drama dels refugiats. Representants dels onze museus de la Xarxa van presentar aquest dilluns la programació en un acte al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, que va comptar també amb una performance de dansa creada per a l’ocasió a càrrec dels ballarins Xavi Blanco i Eva Domínguez, de l’escola Dancescape de Lleida.

Els onze centres de la Xarxa de Museus de Lleida celebraran jornada de portes obertes el dia 18  

La presidenta de la Xarxa i directora del Museu Comarcal de Cervera, Carme Bergés, va explicar que “algunes de les peces s’exposaran per primera vegada al públic, són inèdites, encara que el més atractiu és que els donarem una lectura diferent”. Com a exemple, un calze i una patena de l’exposició permanent del Museu Diocesà d’Urgell, originaris de Núria i que “expliquen un fet litúrgic, ara serviran per parlar d’un fet de guerra”, ja que les dos peces van patir l’exili durant la Guerra Civil.

Entre les activitats s’han previst xarrades, conferències i documentals sobre conflictes actuals i els seus efectes sobre el territori, el patrimoni i les persones. A més, el dissabte 20 de maig se celebrarà la Nit dels Museus amb portes obertes fins a mitjanit (vegeu el desglossament).

La Seu Vella s’afegirà a la Nit dels Museus, amb portes obertes dissabte de 21.00 a 24.00 h

Les peces exposades seran de cronologies tan diverses com un os humà prehistòric amb una punta de fletxa de sílex clavada, fletxes i projectils d’època romana, un ganivet vinculat a la tragèdia del call de Tàrrega (segle XIV), bales de plom i restes de bombes del segle XVIII, metralla del bombardeig de Cervera de l’any 1938 o el quadre Retaule de Jerusalem, de Josep Guinovart.

Les peces

Museu de la Noguera. Exposarà un radi humà amb una punta de fletxa de sílex clavada (2500-1300 aC), jaciment de les Avellanes-Santa Linya.

Museu Comarcal de Cervera. Fragments de metralla d’una de les bombes del bombardeig del 1938 sobre Cervera.

Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Conjunt de llibretes, contes i material escolar de l’època de la Guerra Civil.

Museu de Guissona. Tres puntes de fletxa i dos projectils de fona de la ciutat romana de Iesso.

Museu de la Conca Dellà. Fragment del mànec d’un cullerot per servir vi dels soldats romans (segle I dC).

Museu Diocesà d’Urgell. Calze i patena, originaris del monestir de Núria, que van viatjar a l’exili juntament amb la Mare de Déu de Núria, entre 1936 i 1941.

Museu Dioc. i Com. de Solsona. Finestral romànic del campanar de la catedral de Solsona, del poc que es conserva de l’antiga església de Santa Maria de Solsona, testimoni de la guerra del Francès (1810).

Museu Comarcal de l’Urgell. Ganivet amb un pom d’anella, vinculat a la tragèdia del call de Tàrrega (1348).

Musèu dera Val d’Aran. Bales de plom i restes de bombes de fragmentació de ferro utilitzades en la destrucció el 1719 del Castèth Leon, la principal fortalesa d’Aran, per part de les tropes franceses.

Museu de Lleida. Exhibirà cinc peces vinculades a l’època romana, l’expulsió dels jueus i la dels moriscos, la Seu Vella i la guerra de Successió i el compromís artístic davant del conflicte del Pròxim Orient.

Museu d’Art Jaume Morera. Volumetria I, obra de Leandre Cristòfol el 1959, exemple del retorn de l’artista a finals dels 50 a l’escultura no figurativa i experimental, que havia abandonat després de la Guerra Civil. 

Dissabte que ve, oberts fins a mitjanit Com en els últims anys, coincidint entorn de la data del Dia Internacional dels Museus, equipaments museístics de Lleida celebren també la Nit dels Museus, amb visites guiades i activitats fins a mitjanit. Aquesta setmana se celebrarà dissabte vinent, 20 de maig, amb activitats a set museus de la Xarxa. El Museu de Lleida oferirà visites comentades des de les 20.00 fins a les 22.00 hores i, fins a la mitjanit, la plaça de davant del museu acollirà una mostra d’entitats que treballen en l’àrea de la cooperació i solidaritat. El Museu Morera també obrirà fins a mitjanit amb visites guiades a l’actual exposició Connexions. S’ha de destacar que aquest dijous es presentarà a la Paeria el llibre del centenari del museu (19.00 hores). Per la seua banda, el Museu de la Noguera oferirà dissabte la visita D’harpies i lleons (19.30, 21.00 i 22.30). Al seu torn, el de Cervera ha organitzat el recorregut sensorial Obre els sentits, a la Casa Duran i Sanpere (20.00 i 22.00, 6 euros) i el de Tàrrega, microconcerts d’alumnes de l’Escola Municipal de Música, de 20.00 a 21.00 h i ball de lindy hop de 21.30 a 23.30. A més, a l’Ecomuseu d’Àneu actuarà la narradora d’històries Pilar Puig (22.00). El Museu de la Conca Dellà ha organitzat al Cafè Modern d’Isona una xarrada sobre els refugiats (19.00).

tracking