SEGRE

POLÍTICA CULTURAL

L'Arxiu Històric de Lleida exhibeix fons inèdits en la Setmana Internacional dels Arxius

L’Arxiu Històric de Lleida exhibeix fons inèdits en la Setmana Internacional dels Arxius || Coincidint també amb el 65è aniversari de l’equipament

Documentació històrica en vitrines i plafons explicatius a la mostra de l’Arxiu Històric de Lleida.

Documentació històrica en vitrines i plafons explicatius a la mostra de l’Arxiu Històric de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Com cada 9 de juny, divendres se celebrarà el Dia Internacional dels Arxius, una jornada per difondre la importància d’aquests equipaments culturals. A Lleida, l’Arxiu Històric s’ha avançat i des d’aquest dilluns exhibeix una exposició de materials del seu fons amb documentació inèdita o molt poc exposada al públic fins ara.

La mostra, que podrà visitar-se fins al 23 de juny, coincideix també amb el 65è aniversari d’aquest equipament, creat el 1952 pel llavors ministeri d’Educació Nacional.

Actualment, amb més de 10.000 metres lineals de documentació, compta amb fons des del segle XII. Precisament, una de les peces estrella de l’exposició és el document amb què el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV va concedir la séquia de Pinyana als pobladors d’Almenar el 1151.

La directora de l’Arxiu, Glòria Vilella, va explicar que “la idea és mostrar la varietat de tipus de fons documentals que conservem”, de caràcter històric, notarial, administratiu o gràfic.

Així, també poden veure-s’hi fotos dels catedràtics de l’institut de Lleida del curs 1891-1892 al claustre del Roser, de les aules de l’Escola del Treball el 1931 o dels llocs policials a les fronteres de la Seu i Les el 1941.

La documentació franquista no té pèrdua, com ara l’expedient del 1939 del Juzgado de Responsabilidades Políticas contra el poeta “Mario Torres” o els instruïts als 40 contra “Humberto Torres” –“el verdadero culpable de todo lo que en Lérida ha pasado de malo en política desde 40 años acá [...] separatista, masón, esperitista y anti-clerical en el grado máximo”– o “Antonio Bergós”, “separatista, socialista y todo lo que representa ser anti-español”.

tracking