SEGRE

AUDIOVISUAL

L'onzena edició del Picurt, amb 75 projeccions de divuit països

Se celebrarà del 20 al 24 de juny a la Seu d’Urgell, Artedó, Andorra i Alàs

Picurt

Picurt

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’onzena edició de Picurt, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, tindrà lloc del 20 al 24 de juny a Artedó, la Seu d’Urgell, Andorra i Alàs. La directora, Montse Guiu, va explicar aquest dijous a Lleida que s’hi projectaran 75 pel·lícules (entre llargmetratges, documentals i curts) de divuit països diferents. D’aquestes projeccions, 25 participen en la competició oficial.

En aquest sentit, Guiu va assenyalar que s’hi podrà veure “el millor” del cine de muntanya internacional, ja que algunes de les produccions són inèdites a l’Estat espanyol i han estat premiades als festivals de cine més importants del món. S’atorgaran el Premi Gall Fer Pirineus-Ciutat de la Seu d’Urgell, dotat amb 2.000 euros, dedicat a pel·lícules sobre el Pirineu; el Premi Gall Fer Andorra-Ecologia, també de 2.000 euros, amb obres que tracten temes d’ecologia i medi ambient relacionats amb la muntanya; el Premi Gall Fer Internacional-Muntanyes del Món, que guardonarà amb 1.500 euros una obra internacional de temàtica de muntanya, i, com a novetat, el Premi Gall Fer Vallnord, dotat també amb 1.500 euros i destinat a films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya.

Per a Guiu, un objectiu de Picurt és que sigui un “element sensibilitzador envers la muntanya”

D’altra banda, el director convidat serà el català Marc Recha, que durant la cloenda rebrà un homenatge per tota la seua aportació cinematogràfica en un acte presentat pel crític de cine Àlex Gorina. Precisament la seua pel·lícula Un dia perfecte per volar inaugurarà el certamen el dia 20, als Cinemes Guiu de la Seu d’Urgell, juntament amb À la ville de... Barcelona. 25 anys Jocs Olímpics, una projecció que rememora les vivències durant els Jocs Olímpics a la Seu d’Urgell.

Així mateix, per commemorar les onze edicions del certamen, Comediants oferirà la performance Elogi de l’arbre el dia 24, que portarà el públic a la roureda i als carrers d’Artedó. Per a Guiu, un dels objectius del Picurt és que sigui un “element sensibilitzador envers la muntanya i la seua preservació”.

Activitats paral·leles amb gastronomia, xarrades i mostres Encara que el certamen se celebrarà del 20 al 24 de juny, a partir d’aquest dissabte ja començaran les activitats prèvies del Picurt, amb la inauguració de l’exposició de Francesc Farràs Calendarios de la unión de explosivos de Riotinto, a l’Aparador de la Seu d’Urgell. El dia 19, a l’Arxiu, s’inaugurarà l’exposició de Pep Benavent Cartells i melodies de pel·lícules. Així mateix, durant el festival, el dijous dia 22, tindrà lloc una jornada teòrica sobre patrimoni cultural, amb ponents com el catedràtic d’Història Contemporània i exalcalde de Girona Joaquim Nadal, entre d’altres. L’endemà, s’inaugurarà a Artedó una mostra de l’australià establert al Pirineu John Burge. Durant la cloenda, el dia 24, no faltarà el tradicional sopar de la Vaca Bruneta dels Pirineus.

tracking