SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ACTIVITATS

Les ‘joies’ dels arxius

Jornada de portes obertes en el Dia Internacional d’aquests equipaments culturals || El de la Catedral exhibeix ‘curiositats’ en còdexs i manuscrits

Responsables de l’Arxiu Capitular de Lleida i visitants, ahir, a l’exposició de documents del fons.

Responsables de l’Arxiu Capitular de Lleida i visitants, ahir, a l’exposició de documents del fons.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Els arxius públics de Lleida van celebrar ahir, com cada 9 de juny, el del Dia Internacional d’aquests equipaments culturals, amb jornada de portes obertes i diverses activitats culturals amb l’objectiu de donar a conèixer i promoure aquests centres, que tenen cura del patrimoni documental. A la capital del Segrià, s’ha de recordar que l’Arxiu Històric exhibeix, des de dilluns i fins al 23 de juny, una exposició amb documents inèdits o molt poc exhibits al públic anteriorment. Per la seua banda, l’Arxiu Capitular va estrenar ahir una mostra amb una selecció de pergamins, còdexs, manuscrits, impresos i, fins i tot, projectes arquitectònics amb tota mena de curiositats històriques. Així, el visitant pot descobrir, en el Llibre Verd, un còdex dels segles XII-XIII, les porcions de menjar establertes per als canonges de la Seu Vella, des del tipus de carn que podia menjar-se fins als ous o les peces de fruita que tocaven per cap o les racions de pa o de vi, segons els dies de la setmana o les festivitats. També s’hi exhibeixen, com a destacats, un projecte arquitectònic de principis del XVII amb tota mena de detalls per construir un porxo a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella, o un Llibre de constitucions en el qual sorprèn que les Corts catalanes celebrades el 1456 a Barcelona van instituir el 23 d’abril, Sant Jordi, com a dia festiu oficial. Aquesta exposició estarà oberta des de dilluns i fins al divendres 16, de 09.00 a 13.00 hores.

D’altra banda, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell tenia previst presentar ahir la restauració del Llibre de Consells del Consolat de la Seu d’Urgell del 1431 al 1509, antecessor dels actuals llibres d’actes dels plens municipals. L’Arxiu Comarcal de la Noguera tenia previst projectar pel·lícules del fons Inpacsa: del 1980, en ple apogeu de l’empresa, i del 1993, a punt del tancament.

L’Arxiu de la Paeria revisa l’inici del Museu Morera fa cent anysL’Arxiu de la Paeria va celebrar ahir la jornada recordant el centenari de la creació del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida. La regidora de Cultura, Montse Parra, va assistir a una visita guiada en la qual el director de la pinacoteca, Jesús Navarro, va explicar els inicis del Morera a través de diversos documents d’entre els anys 1917 i 1934 que es conserven a l’arxiu municipal. Parra va destacar “la col·laboració entre aquests dos equipaments culturals municipals responsables de vetllar i conservar el patrimoni de Lleida, tant artístic com documental, de la Paeria i, per tant, de la ciutat”.

tracking