SEGRE

LLEGATS

El fons del poeta Anton Sala Cornadó, a l'Arxiu de l'Urgell

Donació de la família perquè pugui arribar a l’abast de tot el públic

Fotografia de grup dels familiars de Sala-Cornadó, autoritats i responsables de l’Arxiu.

Fotografia de grup dels familiars de Sala-Cornadó, autoritats i responsables de l’Arxiu.AYUNTAMIENTO DE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell custodia des d’aquesta setmana el fons documental personal del poeta Anton Sala-Cornadó (Tàrrega 1929 - Barcelona 2011). La família de l’escriptor de Tàrrega va donar aquesta documentació perquè, una vegada catalogada, es posi a l’abast del públic. I

nclou escrits, cartes, publicacions, conferències, fotografies i il·lustracions, tant de la seua trajectòria vital com de la literària i intel·lectual. En total, quatre metres lineals de material d’entre el 1939 i el 2008.

Destaquen poemes i articles originals (manuscrits o mecanografiats); correspondència amb autors com Salvador Espriu i Josep Vicenç Foix; o felicitacions que va rebre al ser distingit amb la Creu de Sant Jordi el 1998.

També hi ha documentació familiar, especialment dels seus pares, i de l’exili a França després de la Guerra Civil. Constitueix un valuós patrimoni documental que ajudarà a divulgar la figura i l’obra de Sala-Cornadó com a poeta, pensador i destacat francmaçó. L’estat de conservació és bo, tot i que es netejaran les peces per garantir-ne la correcta preservació.

L’acte de donació va tenir lloc a la Casa Consistorial de Tàrrega amb la presència de nombrosos familiars de Sala-Cornadó, encapçalats per la seua viuda, Amparo García, i els quatre fills Josep, Víctor, Jordi i Teresa-Montserrat Sala Garcia.

També hi va ser Aurora Sala, cosina germana del poeta i únic membre de la família que encara resideix a Tàrrega, en concret a Cal Bato. Teresa-Montserrat va exercir de portaveu de la família i va manifestar que el seu pare sempre duia el nom de Tàrrega arreu.

Per això, “és un acte de justícia que el seu llegat es custodiï a la seua ciutat de naixement”, va dir. En certa forma, “és com si el pare tornés a casa”, va afegir. Sala-Cornadó va ser un intel·lectual polifacètic i va sobresortir com a escriptor, promotor cultural, pensador i maçó. Es va donar a conèixer com a poeta en antologies col·lectives a començaments dels 50. El seu primer llibre va ser Aquest somni (1956).

Entre la dotzena de poemaris publicats destaquen títols com Suite pirinenca (1972), Nadal, un crit cap a la llibertat (1978) o I finalment el silenci (1988). A l’acte de donació, celebrat dissabte, van assistir Josep Borrell, director dels serveis territorials de Cultura; Enric Cobo, cap de Coordinació General d’Arxius de Catalunya; Carles Quevedo, director de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, i Raül Palacios, edil de Cultura.

tracking