SEGRE

PATRIMONI

Puig demana temps per “estudiar” Sixena i el seu ajuntament, “confiscar” l'art

Sol·licitud a la jutge que ordena entregar les 44 peces del Museu de Lleida aquest mes

Un secretari judicial va entregar la setmana passada al conseller Puig el requeriment de la jutge.

Un secretari judicial va entregar la setmana passada al conseller Puig el requeriment de la jutge.TWITTER CONSELLERIA DE CULTURA

Creat:

Actualitzat:

El nou conseller de Cultura, Lluís Puig, ha sol·licitat a la jutge d’Osca més temps per poder “estudiar a fons” l’expedient sobre el litigi de les 44 obres d’art de Sixena, conservades al Museu de Lleida des de fa dècades. L’ajuntament oscenc demanarà la intervenció policial per confiscar les peces si no s’entreguen aquest mes.

El nou conseller de Cultura, Lluís Puig, que va substituir la setmana passada en el càrrec Santi Vila –traslladat al departament d’Empresa després de la destitució del titular, Joan Baiget–, va prendre possessió del nou despatx dimecres dia 5 i, l’endemà mateix, ja va rebre al despatx la visita d’un secretari judicial que li va notificar de forma oficial el requeriment de la magistrada d’Osca perquè entregui abans del dia 31 de juliol les quaranta-quatre obres del monestir de Sixena que es conserven al Museu de Lleida des de fa dècades.

Això sí, al justificant de recepció, el conseller va aprofitar per redactar unes línies dirigides a la jutge demanant-li més temps, circumstància que ha tornat a aixecar butllofes a Aragó. Així, l’advocat de l’ajuntament de Vilanova de Sixena va advertir que demanarà al jutjat d’Osca que “si abans de les 11.30 hores del 31 de juliol no han tornat totes les obres al monestir, autoritzi amb l’auxili de la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Judicial a confiscar-les aquell mateix dia”.

Un any després de donar les 51 obres del MNAC, la jutge insisteix amb les 44 del Museu de Lleida

La jutge ja va desestimar el mes de desembre una petició en aquest sentit del mateix Español al rebutjar que la seua possible ordre arribi a conseqüència de la petició directa d’una de les parts demandants.

El conseller Puig raona al seu escrit que “la complexitat de la qüestió, així com el voluminós expedient d’aquesta, fan que necessiti un temps que, en tot cas, supera el que se’m concedeix, per poder estudiar a fons l’assumpte referit i buscar la millor manera de donar compliment al requeriment rebut”.

Puig finalitza de forma molt atenta l’escrit “esperant que sa senyoria entengui i comprengui les raons que li exposo”. En el requeriment rebut per Puig, la jutge l’informava que “si en data 31 de juliol del 2017 no han tornat les peces, es deduirà el testimoni per desobediència perquè procedeixin els tribunals de justícia conforme a dret”.

Això és, el conseller podria enfrontar-se a un procés penal pel delicte de desobediència. De totes maneres, la jutge encara ha de resoldre el recurs de reposició de la Generalitat a la interlocutòria en la qual va ordenar l’entrega de l’art.

A l'aragó

  • Lambán critica “la desraó i insensatesa” del Govern català. El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, va exigir al conseller Lluís Puig que actuï “d’una vegada” d’acord amb les seues conviccions i no obligat per circumstàncies extraculturals i extrajudicials, que no tenen cap altra explicació que “la desraó i insensatesa” del Govern català. Puig “és un dels elements més sensats del govern català: imaginin-se com són la resta”, va declarar amb ironia Lambán aquest dijous a Terol, advertint que si l’executiu català no arriba a les conclusions adequades respecte als béns de Sixena, “la Justícia els farà arribar a aquestes conclusions per la via del compliment expeditiu de les sentències”. El president aragonès va afegir sobre aqust assumpte que “vivim en un Estat de Dret i, si motu proprio els amics de Catalunya no estan disposats, caldrà recórrer a aquest procediment”, amb referència a una possible confiscació de les obres del Museu de Lleida per part de la policia.

El pla de trasllat de les obres s’ha de comunicar abans del 25 de juliol La magistrada María del Carmen Aznar, titular del jutjat de primera instància núm. 1 d’Osca, va notificar a la Generalitat en una interlocutòria datada el passat 27 de juny –que va haver d’aclarir en una de nova al cap de dos dies, el 29– que la conselleria de Cultura ha de comunicar abans del 25 de juliol “la manera en què han pensat procedir al trasllat dels béns situats al Museu de Lleida, i hora d’arribada al lloc designat, per poder adoptar les mesures necessàries i perquè pugui ser controlat pels tècnics designats pel Govern d’Aragó”. Així mateix, la jutge informava que si les obres no s’havien entregat abans del 31 de juliol, “es deduirà testimoni per desobediència perquè procedeixin els Tribunals de Justícia conforme a dret”. El llavors conseller de Cultura, Santi Vila, va presentar un recurs de reposició davant d’aquesta interlocutòria judicial, que la jutge encara ha de resoldre. De fet, encara segueix pendent de resolució el recurs presentat per la Generalitat davant de la instància superior, l’Audiència Provincial d’Osca, en contra de l’execució provisional ordenada per la magistrada Aznar de la seua sentència d’abril del 2015, en la qual va declarar nul·les les operacions de compravenda per la Generalitat el 1983 i el 1992 i pel MNAC el 1994 de gairebé un centenar d’obres del monestir de Sixena. S’ha de recordar que l’estiu passat el conseller Vila va autoritzar l’entrega a Sixena de 51 peces i conjunts que estaven guardats al MNAC. Això sí, van viatjar fins al monestir oscenc el 26 de juliol, l’endemà d’expirar el primer termini que havia donat la jutge, el 25. Vila va negar l’entrega de les 44 peces conservades al Museu de Lleida, que formen part del catàleg del Patrimoni Cultural de Catalunya, que són ara les que de nou insisteix la magistrada a reclamar, també donant de termini l’última setmana de juliol.

tracking