SEGRE

LITIGI ART SACRE

Tensa visita al Museu de Lleida

La plataforma Sixena Sí es va presentar ahir “per sorpresa” per reclamar les 44 obres procedents del monestir aragonès || Van entregar una carta al bisbat

Una quinzena de manifestants es van desplaçar fins a la porta del bisbat, on van llegir una carta.

Una quinzena de manifestants es van desplaçar fins a la porta del bisbat, on van llegir una carta.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Lleida va tenir ahir una visita “sorpresa”, que després es va traslladar al bisbat. Una trentena de membres de la plataforma Sixena Sí es van presentar a l’equipament per exigir l’entrega de les 44 obres del Museu procedents del monestir de Sixena, per a la qual cosa la jutge va assenyalar el 31 de juliol com a data màxima. Hi van entrar com a turistes, en grups d’una, dos o tres persones, pagant entrada, i un cop davant de peces reclamades, com les tres caixes sepulcrals gòtiques, van intentar desplegar pancartes i cantar el seu himne. Aquí es va viure algun moment tens que el director, Josep Giralt, va intentar rebaixar instant-los a no provocar aldarull, una cosa no permesa en un museu, i que va indignar els manifestants. Una vegada fora, una vintena van desplegar pancartes, van cantar i van reivindicar l’entrega de l’art. Entre ells, l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas (PAR); el diputat de Fraga a les Corts per Cs, Jesús Sansó; la presidenta de Monegres (PP), Judith Budios; el conseller de la CHA, Chusé Rozas, i el coordinador de la plataforma, Juan Yzuel. Després es van desplaçar a la porta del bisbat per llegir una carta reclamant que surti del consorci i faciliti entregar l’art. També el van instar a demanar les 113 peces originàries de Barbastre-Montsó. Volen remetre-la al papa, al nunci Fratini, al cardenal arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella i al bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez.

El conseller de Cultura considera una provocació la protesta A mesura que passaven les hores, els ànims s’encenien, sobretot a les xarxes, on molts consideraven una “provocació” l’actitud de la plataforma. En aquesta línia, el conseller de Cultura, Lluís Puig, va escriure ahir un tuit de suport al Museu de Lleida, deixant clara la seua postura, en què podia llegir-se: “Que un grup de persones de #Sixena (amb alcalde inclòs) vagin a provocar a l’interior del @museudelleida, sols demostra qui té la raó.” Les respostes en contra des d’Aragó no van trigar.

tracking