SEGRE

LITIGI

Sixena: segon assalt

Just un any després que la Generalitat enviés 51 peces del MNAC al monestir, ara es complirà el nou termini de la jutge d’Osca per entregar les 44 del Museu de Lleida || Dimarts vinent s’hauria d’informar Aragó de com es traslladaran les obres d’art abans del dia 31

Dos visitants ahir al Museu de Lleida, en una de les sales on s’exhibeixen tres caixes sepulcrals originàries del monestir de Sixena.

Dos visitants ahir al Museu de Lleida, en una de les sales on s’exhibeixen tres caixes sepulcrals originàries del monestir de Sixena.

Creat:

Actualitzat:

Dimarts vinent, 25 de juliol, festa de Sant Jaume, es compleix el termini judicial perquè la Generalitat informi el govern d’Aragó i l’ajuntament de Vilanova de Sixena sobre com pensa traslladar 44 obres d’art del Museu de Lleida al monestir de Sixena abans del dia 31.

Com si es tractés d’un cinematogràfic Dia de la Marmota, el litigi per l’art de Sixena torna al seu punt més candent just un any després, també per Sant Jaume. Aquell 25 de juliol del 2016, la Generalitat havia d’acatar l’ordre de la jutge d’Osca Carmen Aznar per la qual s’havien d’entregar a Aragó 97 peces: 44 dipositades a Lleida i 53 de guardades al MNAC.

El primer termini dictat l’any passat per entregar les obres va ser el 25 de juliol, dia de Sant Jaume

El llavors conseller de Cultura, Santi Vila, va posar una nota de suspens a la pel·lícula i, l’endemà, va acabar enviant a Sixena les 51 peces i conjunts del MNAC (pel que sembla, dos estovalles d’altar s’han perdut en el temps), que és el que s’exhibeix actualment als antics dormitoris de les monges del monestir, condicionats (no sense crítiques per part de museòlegs i historiadors) com a sala d’exposicions pel govern aragonès.

Vila va comunicar a la jutge per activa i per passiva que les 44 obres de Lleida –les més valuoses des del punt de vista històric i artístic– estan protegides per la llei de Patrimoni Cultural de Catalunya i no poden moure’s del Museu. Tanmateix, després de gairebé un any de recursos, comunicacions, al·legacions i contrarecursos, la jutge va tornar a atacar el mes passat amb una nova interlocutòria en la qual va fixar una altra vegada el 25 de juliol com a data clau.

Així, si la Generalitat no informa dimarts com i a quina hora es traslladaran a Sixena les 44 obres abans del 31 de juliol, la magistrada amenaça d’imputar un delicte de desobediència perquè procedeixin els tribunals. És a dir, el conseller de Cultura podria enfrontar-se a un procés penal per desobediència.

Vila, que ha cedit els trastos a Lluís Puig (vegeu el desglossament), va assegurar contundent que les obres del Museu de Lleida no es toquen. Aquesta setmana que ve començarà doncs el segon assalt per Sixena.

Aragó ja ha sol·licitat 24 cops enviar la policia

El govern d’Aragó i l’ajuntament de Vilanova de Sixena han sol·licitat sense èxit durant l’últim any fins en 24 ocasions a la jutge d’Osca que enviï la policia a apoderar-se les 44 obres d’art de Sixena, conservades des de fa dècades al Museu de Lleida. Segons va publicar divendres l’Heraldo de Aragón, l’executiu de Javier Lambán ha sol·licitat vuit vegades autoritzar l’entrada policial al Museu, mentre que el consistori presidit per Ildefonso Salillas ho ha requerit fins en setze ocasions –tot un rècord–, l’última el passat dia 13 després de la petició de més temps per part del conseller Lluís Puig. D’altra banda, la secretària judicial també ho va reclamar sense èxit.  

Cronologia

  • La compra de l’art.

1983.

La Generalitat compra les 44 peces que les monges havien dipositat anys abans al Diocesà al deixar Sixena (llavors diòcesi de Lleida) i traslladar-se a Valldoreix. La compra es va completar el 1992 i el 1994.

  • Dret de retracte.

    1998.

    El govern d’Aragó va conèixer l’operació i va acabar reclamant davant del Tribunal Constitucional el dret de retracte per les obres de Sixena.

  • Tribunal Constitucional.

    2012.

    Gairebé 14 anys després, el TC va negar a Aragó el retracte. El govern aragonès i l’ajuntament oscenc van denunciar davant del jutjat d’Osca la il·legalitat de la compra.

  • La sentència d’Osca.

    2015.

    El jutjat número 1 va qualificar d’il·legal la compra de les obres de Sixena.

  • Execució provisional.

    2016.

    La jutge ordena l’entrega provisional de les obres abans del 25 de juliol. El 26, Vila n’envia 51 del MNAC (2 més es donen com a desaparegudes).

  • Les 44 del Museu de Lleida.

    Juny, 2017.

    La jutge ordena entregar les 44 del Museu de Lleida abans del 31 de juliol. 

  • Puig demana temps per “estudiar” el cas Lluís Puig, que fins a principis de mes era director general de Cultura Popular, va rellevar al capdavant de la conselleria de Cultura Santi Vila –després del pas d’aquest al departament d’Empresa– i, en la seua primera declaració sobre el litigi, ja va comentar que tot el relatiu amb Sixena era “un despropòsit”. De fet, l’endemà mateix de prendre possessió del seu nou despatx ja va rebre la visita d’un secretari judicial notificant-li l’ordre d’entregar les 44 obres del Museu de Lleida abans del dia 31 de juliol. Davant de tanta precipitació, Puig va arribar a escriure a la jutge que necessitava més temps per poder “estudiar a fons” el gruixut expedient del litigi de Sixena, cosa que encara va exacerbar més els ànims dels demandants, el govern aragonès i l’ajuntament de Vilanova de Sixena, representat per l’advocat Jorge Español. Tanmateix, la jutge oscenca no ha atès més dilacions i les dates del 25 i del 31 de juliol continuen vigents. Dijous passat, Puig va assegurar que se sent “amb la tranquil·litat de la possessió de la raó”, a l’espera de resolucions favorables, com la de l’admissió al cas per l’Audiència d’Osca del Consorci del Museu de Lleida, com a dipositari i gestor de les obres d’art en litigi. En aquest sentit, la jutge de primera instància podria estar esperant el pronunciament de l’Audiència oscenca sobre els recursos de la Generalitat a la seua sentència abans de prendre noves mesures.

    tracking