SEGRE

CICLES

Música per al dia a dia de les religioses a Vallbona de les Monges

El concert al monestir va tenir lloc dissabte.

El concert al monestir va tenir lloc dissabte.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tercer cicle La pedra parla va oferir dissabte a la nit un peculiar concert al claustre del monestir de Vallbona de les Monges, amb música de la formació de corda Alart Quartet. Els acompanyava l’actriu Mercè Pons, que va posar veu a les paraules de les monges escrites al llarg de vuit-cents anys en aquest edifici.

En total, van recitar sis textos, majoritàriament escrits en català antic, que recordaven com era la trama d’un monestir de clausura. En aquest sentit, un dels textos explicava com es fa el licor de cafè i nous; un altre exposava un ritual per cantar sense cridar l’atenció, i encara un altre discorria pels detalls d’una processó en la qual es va treure la marededéu per demanar-li que plogués.

També van sonar les paraules d’una monja que explicava com la població de Vallbona les va salvar en plena Guerra Civil perquè el comitè no les afusellés, pagant 10.000 pessetes. Entre text i text, el grup de cambra apuntava els compassos d’una peça de Prokófiev.

Dissabte a la nit va ser la primera ocasió en què un concert tenia lloc als claustres romànics de Vallbona. A la tarda, havia actuat el grup Vespres d’Arnadí i, aquest diumenge, va tancar el cicle l’actuació de la soprano Marta Mathéu i el pianista Albert Guinovart, que van oferir diverses obres emblemàtiques del compositor lleidatà Enric Granados.

tracking