SEGRE

ARQUEOLOGIA

Localitzen un baix relleu religiós en una torre medieval a Torregrossa

Imatge de l’‘ichthys’ que representa Jesús a Torregrossa.

Imatge de l’‘ichthys’ que representa Jesús a Torregrossa.RAMON MANUEL RIBELLES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les obres de consolidació de la façana de la torre d’accés a l’antiga vila closa de Torregrossa han permès descobrir una de les representacions més antigues de la simbologia cristiana. Es tracta d’un ichthys o peix que representa Jesús, utilitzat ja pels primers cristians des del segle II i que, com en aquest cas, va de vegades acompanyat d’un cistell de pa, iconografia que s’ha conservat també a les catacumbes romanes.

Els dos elements, esculpits en baix relleu en un dels carreus d’aquesta construcció medieval de Torregrossa, van ser localitzats, ja fa un temps, pel veí de Torregrossa Ramon Manuel Ribelles, mestre i coneixedor de la història i les tradicions locals.

Malgrat això, no ha estat fins ara que s’ha pogut documentar amb més precisió i detall aquest senzill conjunt, la importància del qual, segons Ribelles, rau no només en la seua raresa a la comarca, sinó també en la inaccessibilitat, a uns deu metres d’altura.

Segons Ribelles, el carreu on es troben el pa i el peix, juntament amb d’altres que presenten la tècnica de l’encoixinat, podria remetre a edificacions civils i religioses de l’alta edat mitjana o, fins i tot, de l’època tardoromana. Ribelles ha documentat aquest element artístic per poder presentar-lo i difondre aquest element destacat de la història local de Torregrossa.

tracking