SEGRE

ART LITIGI

La jutge frena la DGA

Rebutja que els seus tècnics entrin al Museu a confiscar les peces reclamades fins que no passi el dia 31 || La Generalitat li comunica on són les obres

Aquests fragments d’alabastre formen part del conjunt de 44 obres reclamades.

Aquests fragments d’alabastre formen part del conjunt de 44 obres reclamades.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Osca ha considerat que “cal esperar que transcorri el dia 31 de juliol”, termini donat a la Generalitat per a l’entrega provisional de les 44 peces originàries del monestir de Sixena que es conserven al Museu de Lleida, desestimant d’aquesta forma la petició del Govern d’Aragó plantejada dijous (vegeu el SEGRE d’ahir) de permetre el dia 1 d’agost l’entrada a l’espai cultural dels seus tècnics, auxiliats per la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional, perquè es confisqui aquests béns.

En aquest sentit, disposa que “és procedent esperar que transcorri el dia 31 de juliol (...) i, en el seu cas, continuarà l’execució conforme a dret”. Llavors serà necessari a veure com evoluciona el procés a partir de l’1 d’agost, data en la qual comença el període vacacional i, per tant, es tracta d’un mes inhàbil per a la majoria d’assumptes judicials.

Després de la petició, el Govern informa a la jutge que les 44 peces es guarden al Museu de Lleida

La titular del jutjat, María del Carmen Aznar, fonamenta la seua nova interlocutòria que la Constitució atribueix als jutges i tribunals “la funció d’executar allò que es jutja, imposa el deure de compliment de les resolucions judicials i el de col·laboració en la seua execució i reconeix als qui imploren la protecció judicial dels seus drets i interessos legítims, el dret a l’execució de les dites resolucions judicials”. Així mateix, indica que “el Tribunal Constitucional ha declarat reiteradament que l’execució de les sentències constitueix part integrant del dret fonamental a la tutela judicial efectiva de la nostra ordenació”. Afegeix que “si no s’executessin les sentències en els seus propis termes, les decisions judicials i drets que en ella es reconeixen no serien altra cosa que declaracions d’intencions sense abast pràctic ni cap efectivitat”.

En un altre ordre de coses, la Generalitat de Catalunya va comunicar ahir al mateix jutjat oscenc que les 44 obres d’art reclamades es troben al Museu de Lleida. D’aquesta manera, el lletrat de la Generalitat responia a la jutge Aznar, que va demanar dijous al Govern català que identifiqués, abans de les 14.00 hores d’ahir, on es troben aquestes quaranta-quatre obres.

tracking