SEGRE

ARQUEOLOGIA

Al descobert l'enllosat de l'antic convent santjoanista d'Alguaire

Enllosat

EnllosatAJUNTAMENT D'ALGUAIRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona campanya d’excavació arqueològica al jaciment del castell i monestir santjoanista d’Alguaire, que s’ha portat a terme aquest estiu, s’ha centrat en la documentació de l’estructura arquitectònica de l’edifici a l’altura de l’absis. Els treballs han permès localitzar l’enllosat i diverses fases del paviment, així com les bases que articulaven l’estructura interna.

L’orde de Sant Joan de Jerusalem hi va residir des de la segona meitat del segle XII fins a finals del XIII

Des del punt de vista de la documentació i l’estudi del registre arqueològic, l’estudi aposta per l’aplicació de les noves tecnologies, amb és el cas de l’ús de Sistemes d’Informació Geogràfica (GIS) i tècniques de fotogrametria digital.

L’interès arqueològic de la serra del Convent, on se situa aquest jaciment, rau, entre altres aspectes, en el fet que des del seu emplaçament privilegiat es té una evident posició de control estratègic sobre el pla del Segrià. També és rellevant per l’interès dels vestigis d’època medieval.

El jaciment té 4,6 hectàrees i conserva la possible línia de la muralla del recinte fortificat medieval i els vestigis del monestir femení de l’orde de Sant Joan de Jerusalem.

Conveni amb la Universitat de Barcelona  Els treballs s’emmarquen en el conveni de col·laboració entre l’ajuntament d’Alguaire i la Universitat de Barcelona (UB), amb l’objectiu de desenvolupar un projecte d’investigació historicoarqueològica l’objectiu del qual és estudiar la seqüència històrica del lloc. Per això, han participat en aquesta campanya estudiants del grau d’Arqueologia, que han realitzat en el jaciment pràctiques curriculars.

tracking