SEGRE

ARQUEOLOGIA

Troben una muralla preibèrica al poblat de Gebut, a Soses

La primera excavació des dels anys 40 també treu a la llum altres elements

Arqueòlegs i estudiants, ahir, durant les tasques d’excavació al poblat de Gebut.

Arqueòlegs i estudiants, ahir, durant les tasques d’excavació al poblat de Gebut.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera campanya d’excavacions al poblat de Gebut (Soses) des dels anys 40 ha posat al descobert la presència d’una muralla d’època preibèrica, amb una torre rectangular. També ha tret a la llum, a la part més alta del jaciment, una segona torre defensiva ibèrica reforçada amb un bastió amb diferents contraforts i una sala molt ben conservada destinada a la decantació de líquids, possiblement a l’elaboració d’oli. Unes restes que fan sospitar que en futures excavacions es podria localitzar una sala de premsatge i un magatzem.

Per tot plegat, el director dels treballs, el professor de la UdL Joan López, va assegurar que la campanya havia “sobrepassat les expectatives” i que les troballes preibèriques demostren que l’espai estava habitat com a mínim abans del segle VII aC i no a partir dels segles V-IV aC, com es calculava inicialment.

Per a López, tots els elements trobats constitueixen un “baluard espectacular” i expliquen que a Gebut vivien durant la primera edat del ferro. El poblat ibèric posterior va absorbir aquestes estructures, també segons López.

La plataforma superior del poblat mesura uns 1.600 metres quadrats i se sap que també van estar ocupats els laterals, per la qual cosa el perímetre seria d’uns 3.600 metres quadrats, segons el professor.

Les excavacions, que van començar el 18 de juliol i acabaran avui, estan liderades pel Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) de la UdL i compten amb la participació de més d’una vintena d’arqueòlegs i estudiants, aquests últims procedents de tot l’Estat.

L’ajuntament treballa perquè sigui visitable Aquesta primera campanya s’emmarca en un projecte d’investigació i recuperació patrimonial del GIP gràcies a un conveni de col·laboració entre la UdL i l’ajuntament de Soses. Ara el consistori treballa per potenciar el jaciment, condicionar el terreny i millorar-ne els accessos amb l’objectiu que a finals d’aquest any pugui ser visitable, segons va explicar ahir l’alcalde, Isidre Mesalles.

Arqueòlegs i estudiants, ahir, durant les tasques d’excavació al poblat de Gebut.

Arqueòlegs i estudiants, ahir, durant les tasques d’excavació al poblat de Gebut.MAGDALENA ALTISENT

tracking