SEGRE

EXCAVACIONS

Tornabous denuncia l'estat d'“abandó” del Molí d'Espígol

El consistori també reclama a la Generalitat la gestió del jaciment ibèric

Imatge d’una visita guiada teatralitzada al Molí d’Espígol de Tornabous l’any 2015.

Imatge d’una visita guiada teatralitzada al Molí d’Espígol de Tornabous l’any 2015.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Tornabous, Amadeu Ros, va denunciar aquest dijous “el deplorable estat d’abandó que presenta el poblat ibèric del Molí d’Espígol” de la localitat. Ros va explicar que reclamarà a la Generalitat la gestió municipal del jaciment per poder conservar-lo en condicions i portar-hi a terme les excavacions pertinents a través de la UdL, amb la qual ja ha mantingut converses.

Va posar com a exemple la gestió de la fortalesa dels Vilars d’Arbeca. També va recordar que alguns arqueòlegs i estudiosos apunten que el jaciment de Tornabous podria ser la capital dels ilergets, coneguda com a Athanagia. Per això, va dir, “és necessari excavar tot el jaciment, del qual només es coneix una quarta part”.

Ros va aprofitar per criticar el poc interès que presta el Museu d’Arqueologia de Catalunya (del qual depèn) a aquest jaciment, “en el qual fa més de dos anys que no porten a terme cap treball arqueològic”.

Les paraules de Ros van ser ratificades per l’historiador Josep Tarragona, encarregat de les visites, que va assegurar que “l’estat de conservació no és el desitjat, per exemple, l’edifici que funciona com a centre d’interpretació està totalment abandonat”.

En aquests moments, el Molí d’Espígol està gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el responsable de les excavacions és el Museu d’Arqueologia de Catalunya. L’explotació va a càrrec d’una empresa de Valls que va guanyar un concurs públic i ofereix visites concertades.

Aquest estiu obre al públic un cap de setmana de juliol (22 i 23) i agost (19 i 20), a les 11.30 i les 17.00 h.

Més visites al centre Companys El Centre d’Interpretació del President Companys del Tarròs, que només s’obria amb visites concertades, ho farà ara de dijous a diumenge de forma permanent entre les 09.00 i les 13.00 h, més visites concertades. L’objectiu és, segons Ros, “triplicar les visites actuals, entre 800 i 1.000 d’anuals, i divulgar la figura de Companys”. Ensenyament i el centre treballen en un projecte educatiu per divulgar-lo entre les escoles catalanes. D’altra banda, des que es van instal·lar càmeres, no s’han repetit els actes vandàlics al monument a Companys, al costat del centre.

tracking