SEGRE

LITERATURA

El monestir de Vallbona, inspiració d'una novel·la negra

L’escriptora tarragonina Teresa Duch presentarà l’obra dissabte vinent

L’escriptora Teresa Duch, en una presentació recent de la novel·la ‘El silenci de Vallbona’.

L’escriptora Teresa Duch, en una presentació recent de la novel·la ‘El silenci de Vallbona’.SDFA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un viatge de lleure amb amigues al monestir cistercenc de Santa Maria de Vallbona de les Monges va servir a l’escriptora tarragonina Teresa Duch d’inspiració per a la seua segona novel·la negra, El silenci de Vallbona, que presentarà aquest dissabte 19 d’agost al Celler L’Olivera del municipi de Vallbona de les Monges a partir de les 20.00 h.

Duch és originària de Vimbodí, “que és a prop de Vallbona, per la qual cosa havia anat allà amb certa assiduïtat de jove, encara que va ser en la meua penúltima visita amb unes amigues quan em vaig decidir a ambientar-hi la novel·la”, va explicar l’autora a SEGRE. “Érem allà, davant de la tomba de Violant d’Hongria i tots els elements patrimonials que allotja i vaig pensar que era un espai ideal per ambientar la segona novel·la protagonitzada per Mimí Vidal.”

La trama se centra en un secret que durant gairebé vuit segles han guardat gelosament totes les abadesses de Vallbona, fins que arriba Sofia, que malgrat el vot d’obediència i silenci, té més força la seua curiositat i sentit de la justícia. Una cosa que li costarà la vida. A partir d’aquí l’inspector Miró, de la comissaria dels Mossos de Lleida, i l’estudiant en pràctiques de Criminologia Mimí Vidal, començaran a investigar.

No serà fàcil trobar l’autèntic assassí, que es converteix en un protagonista més de la novel·la. A més de Vallbona, la trama es desenvolupa també en escenaris com Lleida, el monestir de Poblet, diversos municipis de la Conca de Barberà, Tarragona, Reus i Barcelona, entre altres enclavaments.

Mimí Vidal va aparèixer per primera vegada a l’anterior novel·la de Duch, Les cadenes subtils, on és pràcticament una jove sense ofici ni benefici, que accepta de mala gana una ocupació d’auxiliar d’infermeria. Poc interessada per la feina, descobreix que fa dècades en aquell centre va tenir lloc un assassinat encara sense resoldre.

Comença a investigar fins que troba l’assassí i, alhora, descobreix la seua vocació. “En principi no tenia intenció d’escriure una novel·la negra, però em va sortir així i ara he començat una sèrie amb aquesta protagonista”, va confessar Duch.

L’escriptora ha publicat el compendi de contes Viatges insòlits de viatgers abrandats i els relats de la guia Arrelats, sobre arbres singulars de Vimbodí i Poblet. Les cadenes subtils va ser la seua primera novel·la i ja té clar que la saga de Mimí constarà d’almenys tres llibres.

tracking