SEGRE

PATRIMONI REHABILITACIÓ

Sanaüja exposarà 68 esteles funeràries al setembre

Es tracta d’una de les col·leccions més importants de Catalunya

Les esteles exposades a l’església de Santa Magdalena, d’origen romànic.

Les esteles exposades a l’església de Santa Magdalena, d’origen romànic.AYUNTAMIENTO DE SANAUJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sanaüja té previst inaugurar l’exposició de les seues 68 esteles funeràries medievals el proper 8 de setembre, en el marc de la festa major de la localitat. Segons va explicar l’alcalde, Josep Condal, el dia encara pot variar en funció del calendari del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, la presència del qual s’espera, ja que ha estat la corporació provincial la que ha finançat la restauració de l’ermita d’origen romànic de Santa Magdalena, on s’exposen aquestes setantena de peces.

Des del mes de maig passat una desena de voluntaris de la població de la Segarra s’han ocupat de recuperar aquest conjunt patrimonial. Segons l’historiador local, Lluís Castany, es tracta d’una de les col·leccions més importants de Catalunya juntament amb les de Poblet i Preixana, que no estan exposades.

El treball ha consistit a netejar les peces seguint l’assessorament de diversos responsables del Centre d’Arqueologia de Catalunya. Es tracta d’esteles funeràries que van des del segle XIV fins al segle XIX. Algunes, segons va explicar Castany a SEGRE, han estat reaprofitades en diferents èpoques. Segons la historiadora Maria Garganté, que s’ocuparà en un futur de la seua museïtzació, són obra de picapedrers de la localitat, i a finals del segle XIX es van col·locar com a ornament i de forma quadrangular al costat de la creu existent a l’entrada del cementiri. Per tal d’evitar que patissin espolis es van clavar al terra amb una base de morter. L’any 2010 les esteles van ser retirades a un magatzem municipal per evitar l’erosió i els robatoris.

Amb escuts heràldics i florsLes esteles tenen forma circular i un diàmetre d’uns 50 centímetres. Al centre inclouen escuts heràldics, creus, flors i inscripcions. L’alcalde, Josep Condal, va explicar que la falta de recursos econòmics va impedir que es portés a terme la restauració de l’ermita a càrrec de professionals, és per això que el consistori va començar el 2011 i va continuar el 2016, la rehabilitació de l’església de Santa Magdalena per exposar-les. En el projecte s’ha invertit 58.655 euros. A falta d’ajuts, els mateixos veïns van posar fil a l’agulla per netejar-les.

tracking