SEGRE

ARQUEOLOGIA

El Dolmen de la Llosa, a Bescaran, a l'abast de tothom

Les excavacions han tret a la llum una cambra sepulcral annexa a la principal

Les excavacions han tingut lloc durant les últimes tres setmanes a Bescaran.

Les excavacions han tingut lloc durant les últimes tres setmanes a Bescaran.REGIRAROCS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Dolmen de la Llosa, el monument funerari prehistòric inèdit al Pirineu situat a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bescaran, està a punt per ser visitat. Un equip de vuit arqueòlegs i mitja dotzena de voluntaris han treballat durant les últimes tres setmanes en l’última campanya arqueològica, centrada en la restauració i la conservació del megàlit, de 3.800 anys d’antiguitat i inèdit al Pirineu.

Aquesta última fase, la tercera, ha confirmat la hipòtesi en la qual treballava l’equip d’arqueòlegs. Han localitzat i han pogut reconstruir una nova cambra sepulcral annexa a la principal. Ho va explicar a SEGRE Gerard Remolins, responsable de ReGiraRocs, empresa encarregada dels treballs. “Estem molt satisfets, perquè hem pogut excavar totes les zones que havíem delimitat i hem pogut aixecar la coberta caiguda, cosa que ha confirmat, a sota, la presència d’aquesta cambra.”

En aquest sentit, Remolins explica que ara treballen amb dos possibles hipòtesis: d’una banda, que es tracti d’“un habitacle que feia les funcions d’ossera” o, d’altra banda, una cambra en la qual es realitzaven “enterraments diferenciats dels portats a terme a la cambra principal”.

Els treballs, impulsats des de l’EMD de Bescaran, continuaran ara al laboratori de l’empresa, en el qual netejaran i analitzaran els cinc-cents fragments d’objectes de ceràmica, os i pedra localitzats i intentaran reconstituir-los. Remolins va destacar el gran interès que ha despertat l’excavació, en la qual cada dia han treballat entre sis i set voluntaris col·laborant amb l’equip de vuit arqueòlegs.

“Els voluntaris han tingut la possibilitat de treballar braç a braç i rebre totes les explicacions per part dels experts, que els han assessorat en tot moment”, explica. Durant aquestes tres setmanes, han rebut la visita d’unes vuitanta persones interessades a conèixer el monument. A partir d’ara, el dolmen queda obert al públic i tots els interessats poden concertar una visita guiada amb ReGiraRocs.

La voluntat de l’EMD i de l’empresa que ha efectuat els treballs és que la intervenció no sigui només un projecte d’investigació, sinó també un incentiu turístic i social per al territori i una activitat innovadora de l’oferta de l’estiu. “El nostre és un projecte que suma lleure i investigació científica”, va apuntar Remolins.

tracking