SEGRE

PATRIMONI ART

“No vull imaginar-me la Guàrdia Civil al Museu de Lleida per Sixena”

El conseller de Cultura, Lluís Puig, assegura que en el litigi “ens emparen la raó, el dret i la història” || Ple del Consorci demà a Lleida després de la seua admissió com a part en el judici

L’església de Sant Joan de Boí va estrenar ahir una exposició sobre l’expedició de Puig i Cadafalch el 1907, amb fotografies i audiovisuals.

L’església de Sant Joan de Boí va estrenar ahir una exposició sobre l’expedició de Puig i Cadafalch el 1907, amb fotografies i audiovisuals.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Cultura, Lluís Puig, va assegurar ahir que “no vull ni imaginar-me ni m’imagino l’entrada de la Guàrdia Civil demà al Museu de Lleida” per endur-se les 44 obres d’art originàries de Sixena que una jutge d’Osca ordena que es traslladin de forma provisional de tornada al monestir oscenc. De visita al Pont de Suert i la Vall de Boí (vegeu els desglossaments), Puig no es va mostrar excessivament preocupat davant de la possibilitat que aquest 1 de setembre la brigada de Patrimoni de la Guàrdia Civil pugui intervenir seguint les ordres de la titular del jutjat número 1 d’Osca, Carmen Aznar, en la seua tornada de vacances.

“Suposo que si decideix prendre una decisió com aquesta, primer ens ho notificaria degudament donant-nos una sèrie de terminis”, va afegir sobre això. De fet, si la policia judicial acudís al Museu demà divendres, es trobaria amb tots els responsables polítics i religiosos. I és que el conseller ha convocat per al mateix dia una reunió a Lleida del ple del Consorci del Museu. “No es tracta d’una manifestació de força i de voler portar la contrària a ningú, una cosa que no ens agrada, només volem estudiar els nous passos a fer després que, per fi i després d’anys de reclamar-lo, l’Audiència d’Osca ha admès en el procés judicial el Consorci, que és el que té les obres d’art”, va assenyalar Puig.

El titular de Cultura es va reafirmar en el discurs de l’anterior conseller, Santi Vila, en el sentit que “ens mantindrem forts, no perquè ens no agradi complir amb les resolucions judicials, sinó perquè és una sentència de primera instància que no és ferma; l’Audiència encara no ha resolt els nostres recursos; nosaltres actuem complint amb la llei de Patrimoni de Catalunya i ara el Consorci formarà part del procés i l’haurem d’escoltar”.

Puig va lamentar que “tot forma part d’un procés de molts anys, que en moltes ocasions ha estat tergiversat i manipulat per diversos interessos”. En aquest sentit, el conseller va comentar que “els serveis públics d’hospitals, educatius o museístics de Lleida estan molt a l’abast dels veïns de Sixena, una àrea que en definitiva formava part de l’antiga diòcesi lleidatana” i va afegir, d’altra banda, que “tot el problema ve de la segregació de parròquies”.

L’església de Sant Joan de Boí va estrenar ahir una exposició sobre l’expedició de Puig i Cadafalch el 1907, amb fotografies i audiovisuals.

L’església de Sant Joan de Boí va estrenar ahir una exposició sobre l’expedició de Puig i Cadafalch el 1907, amb fotografies i audiovisuals.ITMAR FABREGAT

tracking