SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES ENTREVISTA

«D’espectadors a protagonistes»

Aquest projecte sociocultural sorgit a Juneda, que treballa per la integració de persones de col·lectius vulnerables, presenta a FiraTàrrega el muntatge ‘Welcome to paradise’, sobre la crisi dels refugiats

«D’espectadors a protagonistes»

«D’espectadors a protagonistes»FIRATÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Incursió Social fa molts anys que treballa per als seus membres, persones de col·lectius vulnerables, la majoria convertides ja en actors i actrius. Cada any desenvolupen un tema en concret, i aquest és el torn de la crisi dels refugiats. Welcome to paradise, l’espectacle que presentaran divendres vinent a FiraTàrrega (Teatre Ateneu, 17.00 i 20.00 h), ha estat creat amb una mirada poètica però realista, emocionant. Un projecte que, tal com explica el seu director, Ramon Giné, vol fer protagonistes aquells que fins ara només eren espectadors.

Com va sorgir la idea d’Incursió Social?

De forma accidental. Vam començar amb cursos de formació per a professionals del sector. Ens tancàvem una setmana i portàvem artistes com Sol Picó. Més endavant, ens vam embarcar en un projecte alternatiu amb membres del centre Talma de Juneda i de la residència de gent gran d’aquesta localitat per tirar endavant una obra.

Welcome to paradise

és el resultat final d’aquest procés.

Nosaltres proposem una estructura de la dramatúrgia, un esquelet bàsic per saber cap a on aniran els trets. Després, comencem amb una sèrie d’improvisacions en les quals intentem generar un procés creatiu d’acord amb la temàtica triada, que aquest any són els processos migratoris i la crisi dels refugiats. Intentem que ens sorprenguin i que es deixin sorprendre. La construcció de l’obra dura uns tres mesos.

Quin nivell d’implicació han tingut en aquest procés tots els actors?

La implicació és màxima. A tots els encanta fer teatre, però el que fa que Incursió Social funcioni és que aglutinem tres col·lectius diferents: persones amb altres capacitats (amb l’Associació Alba, el Sant Joan d’Almacelles, Talma de Juneda i ACUDAM de Mollerussa), gent gran de diverses residències geriàtriques i un grup de voluntaris, que ja no només són de Juneda, sinó que també n’hi comença a haver d’altres localitats. Jo crec que la unió de tots aquests col·lectius és molt característica i aporta un valor afegit. És molt més motivador.

El projecte de

compta, a més, amb la col·laboració de grans noms de l’escena catalana.

Sí, aquest any comptem amb Vero Cendoya, que sempre ha estat implicada en aquest projecte i que assumeix el treball més corporal. Després, també tenim Marta Pérez, de les T de Teatre, que des del primer moment va mostrar el seu interès i va voler participar-hi. Aquest és el nucli dur de l’equip artístic. Però, després, tenim gent externa, com Anna Barrachina, que va treballar molts anys amb La Cubana. Just després de FiraTàrrega, emprendrem un nou projecte, en el qual treballarem amb un artista plàstic i en què volem incorporar un especialista en l’espai sonor. Incursió Social és un projecte que any rere any es consolida més, i això també provoca que la gent que forma part de l’experiència estigui més contenta i amb més ganes de participar-hi.

Les arts escèniques són una via per poder donar visibilitat i normalitzar aquesta mena de col·lectius?

Sens dubte. Hi ha molts centres que treballen molt bé, que organitzen moltes activitats i que intenten donar veu als seus membres, però la diferència del que fem és evident: passar d’espectadors a protagonistes. La riquesa d’Incursió Social és que ells són protagonistes durant un període de temps i això per a ells és magnífic.

sorprendrà, a la Fira?

El públic segur que se sorprendrà quan vegi que una temàtica tan sensible com és la dels migrants i refugiats ells poden explicar-la en escena d’una manera tan transparent.

tracking