SEGRE

ART PATRIMONI

El retaule gòtic de Benavarri torna a lluir a l’església de la Franja

L’ha cedit un any el govern d’Aragó

El retaule de Benavarri, després d’arribar a un museu d’Osca procedent del de Lleida.

El retaule de Benavarri, després d’arribar a un museu d’Osca procedent del de Lleida.HERALDO DE ARAGÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taula gòtica de la Resurrecció de Benavarri es troba de nou en aquesta localitat de la Franja, vuitanta anys més tard, després de cedir-la un any el govern d’Aragó. Es dóna la circumstància que la Diputació de Lleida va adquirir aquesta taula, que s’havia donat per desapareguda, en una subhasta celebrada a Barcelona. Posteriorment, el Tribunal Suprem va resoldre que el govern d’Aragó tenia dret a exercir el retracte i la taula, que en aquell moment es conservava al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida després de ser adquirida per la Diputació lleidatana, es va traslladar al Museu d’Osca, on estava exposada des del mes de gener del 2015 fins que divendres passat va arribar a l’església de Benavarri, cedida per la Diputació General d’Aragó perquè s’exhibeixi en aquesta localitat de la Franja durant un any.

La taula va ser rebuda per l’alcalde de la Franja, Alfredo Sancho; el rector, Ángel Noguero; i la subdirectora del Museu Diocesà de Barbastre-Montsó, María Puértolas.

La Diputació de Lleida el va comprar en una subhasta però Aragó va exercir el dret de retracte

L’obra està considerada de gran valor historicoartístic malgrat que només es tracta d’un fragment del retaule major. Datada a la segona meitat del segle XV, s’atribueix al mestre de Benavarri, pintor de retaules a Catalunya i Aragó durant aquest període. L’ajuntament de Benavarri havia sol·licitat a la Diputació General d’Aragó una cessió temporal per poder exhibir-la a la localitat en la qual va estar-se durant segles fins a la seua desaparició el 1936 arran de la Guerra Civil.

Precisament ahir la localitat oscenca de Roda d’Isàvena va reclamar que el denominat Tapís de Roda pugui exhibir-se a la seua ubicació d’origen després de tenir coneixement que el retaule de Benavarri ha tornat a la Franja.

tracking