SEGRE

ARQUEOLOGIA JACIMENT

Alguaire ‘redescobreix’ l’antic convent santjoanista del XIII

Portes obertes a l’excavació en una visita guiada amb desenes de veïns

Èxit de visitants el dia de portes obertes al jaciment de la Serra del Convent d’Alguaire.

Èxit de visitants el dia de portes obertes al jaciment de la Serra del Convent d’Alguaire.ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

Desenes de veïns d’Alguaire es van atansar ahir a la tarda a la penya de la Serra del Convent per veure el resultat de les excavacions arqueològiques que s’han portat a terme aquest estiu al jaciment de l’antic monestir santjoanista del segle XIII d’aquesta localitat del Segrià. Maria Soler, de la Universitat de Barcelona i directora de les excavacions, i l’arqueòleg Walter Alegria van oferir les explicacions als visitants en una jornada de portes obertes organitzada des de l’ajuntament. Aquesta segona campanya arqueològica després de la realitzada l’estiu passat es va emmarcar en el conveni de col·laboració entre el consistori i la Universitat de Barcelona per continuar desenvolupant un projecte de recerca historicoarqueològica que, durant els propers anys, té com a objectiu conèixer i estudiar la rica seqüència històrica d’aquest enclavament.

L’interès arqueològic de la Serra del Convent, on se situa el jaciment, és no sols aquest emplaçament, que domina la localitat i gaudeix d’una posició de control estratègic sobre el Segrià, sinó també l’interès dels vestigis d’època medieval i moderna que s’hi han localitzat. El jaciment té una extensió de 4,6 hectàrees i conserva la possible línia de muralla d’un recinte fortificat medieval i vestigis d’un monestir femení de l’orde de Sant Joan de Jerusalem, on la comunitat de monges va perdurar des de la meitat del segle XIII fins a finals del XVII.

L’actual campanya d’excavacions, en la qual van participar estudiants del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, es va centrar en la documentació de l’estructura arquitectònica del monestir a l’altura de l’antic absis. En aquesta zona es van localitzar l’enllosat i diverses fases del paviment, així com les bases dels arcs monumentals que articulaven l’estructura interna de l’absis.

“L’interès del jaciment, així com l’envergadura de les estructures localitzades, converteixen aquest lloc en una de les principals restes de monestirs femenins de l’orde santjoanista a la Catalunya medieval”, va assegurar la regidora de Patrimoni d’Alguaire, Elvira Larrègula, que va afegir que la campanya d’excavació es reprendrà durant l’estiu de l’any que ve. Des de l’ajuntament es porten a terme gestions amb l’Estat per eliminar un punt geodèsic instal·lat fa anys per l’exèrcit en aquest enclavament.

tracking