SEGRE

CINE GUARDONS

Venècia encimbella Guillermo del Toro

El cineasta mexicà s’emporta el Lleó d’Or del festival de Venècia amb el conte màgic ‘La forma del agua’ || La britànica Charlotte Rampling, Copa Volpi a la millor actriu pel film ‘Hannah’

Guillermo del Toro va destacar, al recollir el Lleó d’Or de Venècia, que era el primer per a un mexicà.

Guillermo del Toro va destacar, al recollir el Lleó d’Or de Venècia, que era el primer per a un mexicà.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mostra de Venècia va encimbellar ahir a la nit el cine fantàstic del mexicà Guillermo del Toro, que es va emportar el Lleó d’Or per un conte màgic, el de La forma del agua, mentre que el francès Xavier Legrand va triomfar amb Jusqu’à la garde, amb els premis a la millor direcció i millor òpera prima. D’altra banda, les copes Volpi d’interpretació van ser per a Charlotte Rampling i Kamel El Basha.

Del Toro era un dels favorits de la nit i va confirmar els pronòstics amb el primer Lleó d’Or per a un cineasta mexicà, com ell mateix va destacar al recollir el premi. “Hi ha un moment a la vida d’un narrador, d’un contador d’històries, en el qual ho arrisques tot per fer una cosa diferent”, i això és el que ha fet a La forma del agua. Un conte ple de dolçor i fantasia que conta la impossible relació, a priori, entre una dona muda i una criatura marina, a mig camí entre un monstre i un home amb escames. Amb veu tremolosa i visiblement emocionat, Del Toro va voler dedicar el premi a “cada jove director de cine llatinoamericà que somia fer alguna cosa en el gènere fantàstic”, i els va aconsellar que encara que els diguin que no poden fer-ho, “es pot”.

El francès Xavier Legrand, premi sorpresa a la millor direcció i òpera prima per ‘Jusqu’à la garde’

També era previsible la Copa Volpi a la millor actriu que es va emportar la britànica Charlotte Rampling per una complexa interpretació d’una dona contemplativa i gairebé silent, aïllada del món, a Hannah, de l’italià Andrea Pallaoro. Rampling es va mostrar feliç d’un premi aconseguit a Itàlia, un país que és la seua “font absoluta d’inspiració” i on ha treballat amb directors com Visconti o Liliana Cavani, els seus “mestres”. La Copa Volpi masculina, d’altra banda, va causar una sorpresa més gran a l’anar al palestí Kamel El Basha, per The insult, una pel·lícula sobre la difícil convivència entre palestins i libanesos amb un petit incident que es converteix en un conflicte enorme, un reflex de la situació política de tota la zona de l’Orient Mitjà.

El Gran Premi del Jurat va ser per a Foxtrot, de l’israelià Samuel Maoz, una altra de les pel·lícules que més va agradar en aquesta Mostra, amb la crítica a la militarització del seu país i a les guerres amb un estil tan realista com oníric. El film Tres anuncios a las afueras de Ebbing, Missouri, de Martin McDonagh, es va emportar el guardó al millor guió.

Guillermo del Toro va destacar, al recollir el Lleó d’Or de Venècia, que era el primer per a un mexicà.

Guillermo del Toro va destacar, al recollir el Lleó d’Or de Venècia, que era el primer per a un mexicà.EFE

tracking