SEGRE

EXPOSICIÓ INAUGURACIÓ

Somnis de Picasso, Dalí i Miró, a la galeria ‘lleidatana’ Mayoral

Fins al gener, a l’espai d’art barceloní fundat pel galerista de Verdú

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La galeria d’art Mayoral de Barcelona, fundada pel galerista de Verdú Manel Mayoral, va obrir ahir al públic l’exposició L’espai dels somnis, una selecció d’obres que analitzen quina importància va tenir el somni com a constructor del llenguatge artístic del segle XX. Comissariada pel crític d’art Vicenç Altaió, la mostra compta amb teles d’artistes tan rellevants com Dalí, Miró, Magritte, Picasso, Tàpies, Brossa o

Duchamp

El comissari de la mostra, Vicenç Altaió, va assegurar que les obres exposades són “pròpies d’un museu”

. L’exposició, oberta fins al 5 de gener, està estructurada en dos grans blocs: el de “somiar desperts”, liderat per Dalí i Duchamp, i el de la recuperació després dels anys negres de la dictadura, amb Miró i Calder. Altaió va qualificar la proposta com a “suggeridora” i va assegurar que, per la figura dels artistes, resulta “pròpia d’un museu”. Segons el comissari, L’espai dels somnis és “una reflexió sobre com els artistes tenen la capacitat d’explicar-nos coses a través dels somnis que tots tenim”. Altaió va recordar que tot plegat parteix del canvi artístic generat després de la Primera Guerra Mundial. Així, amb les obres, es mostra com el somni es va convertir “en un gran pou” des del qual podia viure’s una altra realitat. “De mans dels artistes, hi ha una forma de crear un imaginari nou, allunyat de la realitat dolorosa després d’esclatar la Primera Guerra Mundial i després la Segona. El somni no va ser una fugida, sinó una creació inèdita de gran imaginació”, va explicar Altaió. De fet, el surrealisme és el protagonista a tots els treballs que s’hi exposen, perquè “obria una finestra interior” a l’alliberar les imatges a partir del somni. El també assagista i poeta va afegir que és un “privilegi” treballar amb una galeria com la Mayoral i el seu fons d’art contemporani. “En lloc de posar les teories del crític d’art il·lustrades amb pintura, aquí primer és l’art i després, la interpretació. De la mateixa manera que els somnis, que són voluntaris”, va celebrar.

Quasi tres dècades de dedicació a l’art modern i de postguerraL’antiquari, col·leccionista i promotor cultural lleidatà Manel Mayoral (Verdú, 1944) va fundar, el 1989, la galeria d’art Mayoral en ple Eixample barceloní, al carrer Consell de Cent, i va especialitzar-se en art modern, contemporani i de postguerra. El programa expositiu aposta de forma habitual pels grans noms de l’art del segle XX, com Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Alexander Calder, René Magritte, Marc Chagall, Eduardo Chillida, Manolo Millares i Antoni Tàpies, entre d’altres. Val a recordar que, l’any 1999, va decidir impulsar la creació a la seua localitat natal, Verdú, del Museu de Joguets i Autòmats –amb col·leccions entre les quals destacava la dedicada al món del futbol–, que va obrir les portes al públic el 2004. Una dèdada després, l’any 2014, va transformar l’edifici de Verdú en un Espai d’Art que actualment fusiona les exposicions i la gastronomia.

tracking