SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ESTUDIS

Suport del conseller Lluís Puig al patrimoni cultural d'Àneu

Jornades de debat al centre MónNatura Pirineus de les Planes de Son

El conseller de Cultura, Lluís Puig, i el president del Consell d’Àneu, Ferran Rella, ahir a les jornades.

El conseller de Cultura, Lluís Puig, i el president del Consell d’Àneu, Ferran Rella, ahir a les jornades.JOAN BLANCO/CONSELL CULTURAL DE LES VALLS D’ÀNEU

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Cultura, Lluís Puig, va destacar ahir a les Valls d’Àneu “la importància del patrimoni cultural en la cohesió dels pobles i el territori” i va reflexionar sobre “la necessitat de seguir treballant en la recuperació, conservació i difusió d’aquest patrimoni cultural”. Puig va participar en les jornades sobre patrimoni i desenvolupament que van arrancar dijous i es desenvoluparan fins demà diumenge al centre MónNatura Pirineus de les Planes de Son, organitzades pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu i l’ajuntament d’Alt Àneu. En aquestes jornades, que va inaugurar dijous el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, l’aranès Jusèp Boya, participen més de seixanta persones, entre inscrits i ponents de diversos punts d’Espanya.

El president del Consell Cultural d’Àneu, Ferran Rella, va explicar que l’objectiu dels debats, comunicacions i estudis és “posar en relleu els elements patrimonials i culturals, indispensables avui dia per al desenvolupament local i general”. En aquest sentit, el castell medieval de València d’Àneu és el protagonista de les intervencions com a exemple i punt de partida sobre com projectar cap al futur les possibilitats dels elements del patrimoni cultural. Rella va assegurar que les restes de la fortificació medieval han de convertir-se en “un centre de seducció cultural i patrimonial entorn del qual s’han de vincular la resta d’elements del patrimoni aneuenc”. Rella va recordar que el castell ja era el centre polític del territori al segle XV, amb l’últim comte del Pallars, Hug Roger III. Precisament, el Grup Escènic d’Àneu Xants va representar dijous a la tarda a la sala polivalent de la Guingueta d’Àneu el setge que va patir el castell a finals del XV en mans de les tropes del comte de Cardona, enviades pel rei Ferran el Catòlic.

Rella va remarcar que “des de l’any 1990 estem recuperant el castell medieval, encara que la part més substancial de les intervencions van tenir lloc entre els anys 2010 i 2015”.

També va avançar que a partir de l’any que ve es reprendran les actuacions en aquest enclavament aneuenc a través del programa previst pel departament de Cultura amb el suport econòmic de La Caixa que, de forma similar a com va passar fa uns anys amb el Romànic Obert, ara estarà dirigit al patrimoni d’època gòtica.

tracking