SEGRE

El Suprem inicia tràmits per investigar els consellers Vila i Puig pel litigi de Sixena

L'exconseller de Cultura Santi Vila.

El Suprem inicia tràmits per investigar els consellers Vila i Puig pel litigi de SixenaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha iniciat els tràmits per investigar l’exconseller de Cultura Santi Vila i l’actual responsable del càrrec, Lluís Puig, per presumptes delictes d’apropiació indeguda i desobediència per la seua negativa a complir l'entrega dels béns del Monestir de Sixena (Osca). En una providència feta pública aquest dijous, la Sala Penal del Suprem acorda designar un ponent i remetre la denúncia al ministeri fiscal perquè informi sobre el contingut de l’escrit i la competència de l’alt tribunal en el cas.

La denúncia, que també al·ludeix a la presumpta prevaricació comesa per Vila en fer cas omís a un apercebiment de la jutgessa d’Osca encarregada del cas, va ser interposada dilluns passat pel lletrat de l’Ajuntament de Villanueva de Sixena, Jorge Español, davant de la insistent oposició dels consellers a tornar els béns.

L’escrit fa referència a la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca que va condemnar l’abril del 2015 a la Generalitat a tornar unes peces la compra del qual per l’administració catalana va ser considerada il·legal per la titular del tribunal.

A més, es destaca que ambdós consellers van ser advertits de forma expressa des del jutjat oscenc per traslladar Sixena les 44 peces dipositades al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, pendents d'entregar en formar part indivisible del tresor artístic del monestir, Monument Nacional des de 1912.

En concret, assenyala Español en la seua denúncia, ambdós consellers van incomplir ordres de la jutgessa per aportar al tribunal plans de transport i d’entrega de les peces el setembre de 2015, el juliol de 2016 i el juliol de l’any en curs.

En el cas de Vila, la denúncia adverteix que quan va ser advertit pel tribunal a través d’un escrit que podia incórrer en delicte, va realitzar a través de Twitter un "displicent" comentari en el que afirmava: "Quedo advertit de les responsabilitats penals per complir les lleis del meu país".

Destaca la denúncia que en un recent auto el tribunal oscenc va avisar que si no es procedia a la devolució de les peces en l’últim termini donat, el passat 31 de juliol, es deduiria de forma automàtica testimoni per depurar les possibles responsabilitats penals d’ambdós consellers. Español destaca en el seu escrit que el delicte d’apropiació indeguda de béns del patrimoni històric espanyol està castigat amb penes de fins sis anys de presó.

Per la seua part, el Govern aragonès s’ha desmarcat de la demanda penal interposada per l’Ajuntament de Villanueva de Sixena, la presentació del qual no va donar suport, i ha reiterat el seu posicionament a favor de la via civil per aconseguir les peces.

Fonts de l’Executiu regional assenyalen que l’administració autònoma aragonesa "segueix la via civil, que és la d’exigir a la jutgessa que prengui les mesures necessàries perquè els béns tornin."

La sentència del jutjat està pendent de la resolució d’un recurs interposat per la representació legal de la Generalitat davant de l’Audiència d’Osca, que el passat 23 de setembre es va oposar a un altre recurs del Consorci del Museu de Lleida declarés la nul·litat de totes les actuacions per no haver format part del litigi.

tracking