SEGRE

PATRIMONI ART

No eren quadres, sinó portes pintades

Restauren dos taules policromades del segle XVII del Museu de Guissona i descobreixen que eren part d’un armari de farmàcia || Similar a un de la mateixa època a Solsona, únics a Catalunya

Presentació ahir al Museu de Lleida de la restauració de dos taules del XVII del Museu de Guissona, que eren portes d’un armari.

Presentació ahir al Museu de Lleida de la restauració de dos taules del XVII del Museu de Guissona, que eren portes d’un armari.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Feia dècades que el Museu de Guissona –amb un discurs expositiu centrat en el passat romà de la localitat– guardava al magatzem dos quadres de dos sants. El pas del temps n’accelerava la degradació i l’abril de l’any passat es va decidir traslladar-los al Museu de Lleida per restaurar-los. Ara, no només aquestes dos taules policromades del segle XVII amb les imatges de sant Cosme i sant Damià s’han restaurat sinó que el seu estudi ha ofert una sorpresa: no es tracta de quadres sinó que eren les portes d’un armari de farmàcia de l’època. I no només això, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona conserva un d’aquests armaris, pràcticament idèntic i amb les mateixes imatges.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va assegurar ahir en la presentació de la restauració que es tracta de “dos peces úniques d’aquesta època a Catalunya”. La semblança entre l’armari de Solsona i les taules de Guissona és tal –es pressuposa que podrien ser del mateix autor– que es va decidir realitzar un armari de nova factura, seguint els criteris constructius del segle XVII, per exposar les dos peces restaurades formant part així d’un conjunt. Alumnes del grau de fusteria de l’institut Castell dels Templers de Lleida i el taller Carvajal de ferreteria han col·laborat en la construcció del moble a què ara s’han integrat les dos taules, que llueixen motius florals molt deteriorats a l’anvers (quan les portes de l’armari estan tancades).

La peça va viatjar ahir mateix de tornada a Guissona, on demà a les 11.00 hores es presentarà al públic al museu en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni.

L’alcalde, Xavier Casoliva, va recordar l’existència de Casa Pallarès a Guissona i que l’armari de Solsona procedeix de l’antiga Farmàcia Pallarès, donant peu a un possible origen comú de totes dos peces.

Museu de Lleida i del territori

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va assenyalar que la pinacoteca lleidatana “vol i ha d’exercir de museu del territori amb actuacions com la d’aquesta restauració, que ha inclòs un estudi històric artístic amb què hem aconseguit retornar a Guissona unes peces com el que havia estat: part d’un armari de farmàcia”.

L’operació, que ha anat a càrrec de la conservadora i restauradora de pintura Inma Bové, va consistir fonamentalment en la neteja, desinsectació i consolidació de la fusta i una mínima reintegració cromàtica.

tracking