SEGRE

ARQUEOLOGIA ACTIVITATS

Verdú farà visitables els seus jaciments ibèric i romà

Portes obertes als Estinclells, en el marc del Cap de Setmana Ibèric

Visita guiada ahir al jaciment dels Estinclells de Verdú, en el marc del Cap de Setmana Ibèric.

Visita guiada ahir al jaciment dels Estinclells de Verdú, en el marc del Cap de Setmana Ibèric.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Verdú farà visitables els conjunts arqueològics de l’època ibèrica i romana. Segons l’arqueòleg responsable dels jaciments, Jordi Moré, part de la pedra del poblat ibèric dels Estinclells es va utilitzar posteriorment per aixecar la vila romana, situada a escassos 300 metres, a la falda del turó on s’havia ubicat la població anterior. Moré va conduir ahir una visita guiada a aquest jaciment de Verdú en el marc d’una jornada de portes obertes organitzada dins del Cap de Setmana Ibèric, que organitza el Museu d’Arqueologia de Catalunya a vint-i-tres centres patrimonials i arqueològics del país, tres dels quals estan situats a les comarques de Lleida. A banda del de Verdú, aquest cap de setmana també celebren activitats de difusió del patrimoni la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca i el jaciment del Molí d’Espígol, a Tornabous.

Al poblat dels Estinclells de Verdú, els arqueòlegs estan treballant en la consolidació de les cases més humils del cercle urbà, així com en la recuperació del carrer únic que circumval·la l’interior del conjunt d’habitacles. De fet, durant la visita guiada, Moré va presentar les diverses tipologies constructives que poden observar-se en la vintena de cases del poblat a l’entorn d’un antic dipòsit d’aigua.

D’una banda, hi ha dos cases de més dimensions amb tres habitacions i dos plantes. A la baixa, se situava la zona de treball i, a la superior, les habitacions. D’altra banda, el visitant pot veure un conjunt de cases d’una sola planta i dos habitacions, i, finalment, s’estan consolidant les cases més humils, d’una sola planta i amb una única habitació. “És la part del poblat que va ser pràcticament desmuntada per aprofitar les pedres per a la construcció de la vila romana”, va assenyalar Moré.

Els arqueòlegs treballen en la delimitació de la vila romana que queda partida per la carretera de Tàrrega a Sant Martí de Maldà. De moment, estan excavant en els terrenys adquirits per l’ajuntament, que estan ubicats a la falda del poblat dels Estinclells, on es poden observar les primeres construccions d’època romana en fase de consolidació.

Durant la jornada de portes obertes d’ahir, també es va portar a terme una premsada de vi a la zona experimental, que està dedicada a la recuperació històrica.

tracking