SEGRE

LLIBRES COL·LECCIÓ

Publiquen una biografia de l'actriu i locutora de Tàrrega Pilarín Minguell

Segon títol d’‘On són les dones targarines?’

Presentació del llibre a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega, amb Pilarín Minguell (3a per la dreta).

Presentació del llibre a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega, amb Pilarín Minguell (3a per la dreta).AYUNTAMIENTO DE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actriu i locutora de ràdio Pilarín Minguell Pont (Tàrrega, 1926) és la protagonista del segon volum de la col·lecció de llibres infantils amb què l’ajuntament de la capital de l’Urgell divulga la tasca de dones rellevants del municipi durant el segle XX. La Biblioteca Comarcal de Tàrrega va acollir dimecres la presentació d’aquest segon títol de la col·lecció On són les dones targarines?, que té per objectiu treure de l’anonimat i donar visibilitat a la tasca professional de dones del municipi.

Pilarín Minguell va destacar per una prolífica vida professional en els terrenys de la radiodifusió i la interpretació. Per exemple, va posar la veu a la primera emissió de Ràdio Tàrrega l’any 1954. També va actuar en nombroses obres teatrals, a Lleida i París, escrites pel seu marit, l’escriptor i periodista Josep Maria Madern. Establerts a la capital de França des del 1957, Minguell va ser una destacada locutora a Ràdio París i la seua veu s’escoltava a Espanya i l’Amèrica Llatina i pels emigrants espanyols de bona part d’Europa, fins que va deixar l’emissora el 1983 per tornar a Catalunya, primer al Talladell, després a Barcelona i finalment de nou a Tàrrega. La presentació va comptar amb la protagonista del llibre, acompanyada per l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; el regidor Jaume Folguera; i els autors de la biografia, Joan Francesc Dalmau, i de les il·lustracions de l’obra, Ester Gasol. Aquest treball d’investigació omple el buit de documentació històrica existent sobre dones vinculades al municipi, ja sigui d’origen o d’adopció. El primer llibre d’aquesta col·lecció municipal, publicat el mes de juny passat, es va dedicar a la docent Alba Güell Roca (Tàrrega, 1900 - Costa Rica, 1997).

tracking