SEGRE

ART LITIGI

'Retiren' als Mossos la taula de Sixena que s'havia de subhastar

Un jutge de Barcelona atorga la competència a la brigada de Patrimoni de la Guàrdia Civil || Insta també el Govern d’Aragó perquè la reclami

'Retiren' als Mossos la taula de Sixena que s'havia de subhastar

'Retiren' als Mossos la taula de Sixena que s'havia de subhastar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutge de primera instància de Barcelona ha retirat als Mossos la competència sobre la investigació i custòdia d’una taula del retaule major de Sixena, que havia de subhastar-se el passat 31 de maig a la sala Balclis de Barcelona, i l’ha atorgat a la brigada de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil, seguint la petició de l’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español. Així mateix, segons va publicar l’Heraldo de Aragón, el jutge ha instat el Govern d’Aragó perquè reclami formalment aquesta peça, una obra del segle XVI que plasma la presentació de Jesús al Temple, ja que els Mossos havien sol·licitat traslladar-la des del magatzem de la galeria de subhastes al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Val a recordar que, després de l’anunci de la subhasta el maig passat per part de Balclis, l’ajuntament oscenc va interposar una demanda penal al jutjat número 4 d’Osca pels presumptes delictes d’estafa (ja que es dubtava de l’autenticitat de l’obra) i d’apropiació indeguda. La galeria barcelonina va retirar llavors la taula de la licitació, que partia amb un preu de sortida de 85.000 euros, i va assegurar que disposava de tota la documentació que demostra que la taula és autèntica. El jutjat d’Osca va decidir inhibir-se a favor del jutjat número 6 de Barcelona, i a aquest es van dirigir posteriorment els Mossos per sol·licitar el trasllat de la pintura al Centre de Restauració de Béns Mobles al·legant que la sala on va quedar guardada a Balclis “no és adequada ni està adaptada específicament per al correcte emmagatzemament d’obres d’art, ja que no compta amb aparells que mesurin i controlin la temperatura, la humitat relativa, la llum, l’aire o la pol·lució”.

Balclis va retirar la taula de la subhasta prevista per al 31 de maig arran de la denúncia penal de Sixena

El titular del jutjat número 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabarés, no només va respondre la setmana passada als Mossos traient-los la competència sobre l’obra i donant-la a la Guàrdia Civil, sinó que, a instàncies de l’advocat Jorge Español, també va decidir donar un termini de cinc dies perquè la Diputació General d’Aragó (DGA) es personi en el cas i pugui demanar l’obra perquè sigui traslladada a la comunitat veïna. Curiosament, el lletrat aragonès va criticar ahir que la DGA no s’hagi personat encara en les interlocutòries, malgrat que el termini va començar a comptar la setmana passada. De fet, la consellera de Cultura aragonesa, Mayte Pérez, va assegurar ahir que reclamaran l’obra, encara que va afirmar que “divendres passat encara no havíem rebut el requeriment del jutge”. Pérez va comentar també que el seu departament ha realitzat un estudi previ i té un informe sobre la validesa i el rigor històric de la taula i el valor econòmic d’aquesta, encara que no va voler avançar detalls perquè “podria ser perjudicial per al procés”.

Repintada per ocultar-ne l’origen El retaule de l’altar major del monestir de Sixena, del segle XVI, es troba totalment dispers després de desmuntar-se i vendre’s a peces a antiquaris i col·leccionistes. De fet, el Museu de Lleida conserva quatre taules d’aquesta obra que, de moment, no han estat reclamades. Segons el lletrat aragonès Jorge Español, el mateix Museu Nacional d’Art de Catalunya confirma en un informe que aquesta presentació de Jesús al Temple procedeix del retaule major de Sixena i que ha estat repintada al 50% “perquè no es reconegués que va sortir d’allà”.

tracking