SEGRE

PATRIMONI REHABILITACIÓ

Restauren el retaule barroc de Sant Jaume dels Tracs de Riner

Es tracta d’una peça del segle XVII de la qual de moment es desconeix l’autoria

Un expert del CRBMC, abans de desmuntar el retaule.

Un expert del CRBMC, abans de desmuntar el retaule.CRBMC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat (CRBMC) dirigirà la restauració del retaule barroc dedicat a sant Jaume que acull l’església de Sant Jaume dels Tracs, a Riner, a la comarca del Solsonès. Es tracta d’una peça del segle XVII d’autoria desconeguda i la intervenció la portarà a terme els pròxims mesos l’empresa Kreit-restauro, encara que sempre sota la supervisió del CRBMC.

Amb aquest propòsit, fa escasses setmanes, professionals del Centre es van desplaçar fins a l’església, on el van desmuntar i el van traslladar a la seu de l’equipament. La intervenció serà possible gràcies a una subvenció del departament de Cultura. El retaule l’integren dos cossos aixecats sobre un pedestal. El central conté tres fornícules en forma de closca en les quals, d’esquerra a dreta, es troben les figures de sant Isidre, sant Jaume i sant Pere Màrtir.

Per la seua part, la predel·la mostra tres episodis de les respectives hagiografies, que en el cas del patró del temple s’estenen al cos més alt, on es representa la decapitació i el trasllat de les seues restes per mar, en un vaixell comandat per un àngel, de Judea a Padrón, on va ser enterrat.

Aquest episodi suposa una autèntica raresa de la iconografia relativa a aquest personatge. Enmig d’aquestes dos escenes, pot veure’s el calvari, coronat per la figura de mig cos de Crist a l’àtic, flanquejat per dos medallons amb els caps de sant Pere i sant Pau.

Així mateix, a la cornisa del mur meridional, poden veure-s’hi alguns elements esculpits de caràcter popular. Entre aquests, destaca una figura humana en posició jacent, amb la mà esquerra al pit i la dreta situada sota el ventre. Així mateix, s’hi pot veure algun cap humà.

A la part de ponent, es va afegir posteriorment un porxo i la torre d’un campanar. Aquest temple també és conegut com a església de Sant Jaume de Riner, per la localitat en la qual està ubicada.

L’obra forma part d’una església romànica del segle XII

L’església de Sant Jaume dels Tracs, datada del segle XII, és d’estil romànic i forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d’un edifici d’una sola nau, en la qual a la part de llevant pot veure’s un absis semicircular, on estava situat el retaule barroc.

tracking