SEGRE

TRIBUNALS LITIGI

Fracassa la conciliació entre Lleida i Barbastre per 112 obres d’art

La diòcesi aragonesa presentarà una demanda civil contra la lleidatana

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El bisbat de Barbastre demandarà per via civil el bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida per les 112 obres d’art que actualment estan al Museu i que la diòcesi de Barbastre reclama com a pròpies des del 1995 i en demana el trasllat a Aragó. Així ho va anunciar ahir l’advocat de la diòcesi aragonesa, Joaquín Guerrero, després de celebrar-se un acte de conciliació al jutjat d’Instrucció número 3 de Lleida que va acabar sense acord i al qual no va assistir cap representant del Consorci. Per la seua part, l’advocat del bisbat de Lleida, Marc Cervós, va afirmar que la diòcesi reconeix que l’art pertany a Barbastre, però que no pot entregar-lo perquè no disposa d’aquests béns, que actualment són al Museu de Lleida i en mans del Consorci. “No ens avenim a la conciliació, no perquè vulguem, sinó perquè no podem”, va afirmar. Des de la diòcesi lleidatana es va remarcar que aquesta és la mateixa postura que ha mantingut sempre.

A la sortida de l’acte de conciliació, que va durar escassament deu minuts, Guerrero va afirmar que “ens temíem que no hi hauria acord” i va afirmar que l’aplicació de l’article 155 podria obrir la porta a un canvi de postura del Consorci, amb un possible relleu dels seus representants polítics. Guerrero tampoc va concretar la data en la qual el bisbat té previst presentar la demanda civil.

El bisbat de Lleida diu que no entrega l’art perquè no pot, perquè està en mans del Consorci

Les 112 peces en litigi pertanyien a les antigues parròquies de la Franja segregades l’any 1995 del bisbat de Lleida. Aquell any, el Vaticà va dictar un decret mitjançant el qual, després de vuit segles d’història, va segregar les parròquies de la Franja de Ponent de la diòcesi de Lleida perquè passessin a formar part de la de Barbastre-Montsó. A partir d’aquell moment, el bisbat aragonès va començar a reclamar les obres i peces d’art originàries de les parròquies de la Franja. Fins ara, el conflicte s’havia tractat en diverses jurisdiccions. Ara, a l’haver-se exhaurit aquestes vies, s’iniciarà la judicial a través de la demanda civil.

Un moment de l’acte de conciliació celebrat ahir al jutjat d’Instrucció 3 de Lleida.

Un moment de l’acte de conciliació celebrat ahir al jutjat d’Instrucció 3 de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

tracking