SEGRE

CONFLICTE TRIBUNALS

Sixena sol·licita una ordre europea per detenir Puig

Perquè respongui sobre el litigi de l’art || El lletrat municipal creu que hi ha un “pla ocult” per ignorar els tribunals

Caixes sepulcrals procedents de Sixena al Museu de Lleida.

Caixes sepulcrals procedents de Sixena al Museu de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Vilanova de Sixena ha sol·licitat a la Sala Penal del Tribunal Suprem que emeti una ordre europea de detenció i entrega contra el destituït conseller de Cultura Lluís Puig perquè respongui judicialment pel litigi de l’art. Així ho va anunciar ahir l’advocat d’aquest municipi oscenc, Jorge Español, que va justificar aquesta petició per la denúncia presentada pel consistori, el mes passat també davant del Suprem, contra Puig i el seu antecessor en el càrrec Santi Vila per un presumpte delicte de desobediència, prevaricació i apropiació indeguda.

D’aquesta forma, Vilanova de Sixena denunciava Puig i Vila per haver ignorat les resolucions judicials provisionals per a l’entrega a Aragó de les 44 obres d’art en litigi del Museu de Lleida.

El Suprem encara ha de decidir si és competent per investigar la denúncia contra Puig i Vila

Puig es troba a Brussel·les amb el president Carles Puigdemont, al costat d’altres consellers. Per a Español, l’estratègia de Puig forma part d’un “pla ocult” per independitzar Catalunya d’Espanya i no haver d’obeir les ordres de la jutge d’Osca ni de cap altre tribunal espanyol.

La magistrada del Jutjat número 1 d’Osca va declarar nul·les les vendes del tresor públic del Reial Monestir de Sixena, ordenant a tots dos la devolució de les obres al municipi oscenc.

La denúncia per desobediència es va presentar el 25 de setembre i la Sala del Suprem va demanar llavors a la Fiscalia que avalués tant la seua competència com el contingut de la denúncia abans de l’admissió d’aquesta i el Ministeri Fiscal ja s’hi va pronunciar favorablement.

A més, va concloure que el Suprem sí que és competent per jutjar els llavors consellers, encara que siguin aforats perquè, argumentava, hi ha dos comunitats autònomes implicades en els fets.

Sabuda l’opinió de la fiscalia, falta que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre si finalment admet la denúncia i sobre la seua competència. Ara també s’haurà de pronunciar sobre la sol·licitud de Vilanova de Sixena que emeti una euroordre per detenir Puig pel conflicte de l’art.

tracking