SEGRE

PATRIMONI GESTIÓ

L'any decisiu de la Seu Vella

Joan Reguant, artífex de l’èxit de les falles, dirigirà a partir d’avui la candidatura a Patrimoni Mundial de l’antiga catedral de Lleida || La tardor del 2018 s’ha de presentar el projecte definitiu

Joan Reguant.

Joan Reguant.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La tardor del 2018, la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni de la Humanitat quedarà vista per a sentència. O, almenys, es passarà una altra pantalla decisiva. Per fer front a aquest nou repte, el consorci que gestiona el monument més emblemàtic de Lleida ha fitxat tot un expert en la Unesco, Joan Reguant, artífex de l’èxit de la candidatura de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Reguant dirigirà des d’avui la candidatura de Lleida, després de treballar més d’un any com a assessor del projecte. Així ho va anunciar ahir l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. Antoni Llevot, assessor en temes culturals de la Paeria, va explicar ahir que la incorporació d’“algú del perfil de Reguant” a la candidatura “era necessari”, perquè els requisits de la Unesco són “molt específics” i s’ha d’afinar al màxim, sobretot després d’haver aconseguit estar a l’anomenada “llista indicativa” de l’Estat espanyol, que selecciona tan sols quatre projectes cada any.

El dossier amb el qual treballava Lleida fins ara ha d’implementar-se amb les observacions que l’“informe de l’expert” de la Unesco va aportar quan la Seu Vella va passar a formar part el 2015 de la llista indicativa. “S’ha treballat molt i molt bé, però encara ens queda un llarg camí per recórrer”, per la qual cosa Reguant es reunirà avui amb el comitè científic que assessora el Consorci del Turó per començar a treballar. “La pròxima primavera hem de tornar a explicar qui som i com volem enfocar la nostra candidatura i, a la tardor, ja s’ha de presentar l’informe definitiu”, va dir Joan Baigol, director del Turó. No s’atreveix a parlar de “punts forts ni de punts febles”, però sí que explica que “cal reorientar algunes coses”.

Joan Reguant col·labora com a assessor del Consorci del Turó de la Seu Vella des de l’estiu del 2016

L’estat de conservació de les muralles, taló d’Aquil·les del monument, és una de les preocupacions. Per aquest motiu, aquest any ja s’hi han realitzat quatre intervencions, de les quals tres han estat d’urgència. Però no només compta l’estat de conservació i, en aquest sentit, “estem molt contents amb la bona resposta del públic en totes les activitats que organitzem”. A més a més, la candidatura de la Seu Vella pretén posar en relleu un paisatge urbà en el qual fins i tot el buit, fruit de la militarització de l’antiga catedral, és història.

Gran coneixedor dels mecanismes que regeixen la Unesco Joan Reguant és president del Comitè Nacional andorrà de l’Icomos. Ha estat coordinador, consultor i redactor de diverses candidatures del Patrimoni Mundial i del Patrimoni Cultural Immaterial, entre les quals la de les falles, que van obtenir el reconeixement el 2016, així com la del paisatge del Priorat, que és a la llista indicativa, com la Seu Vella. A més, ha exercit d’expert en l’òrgan subsidiari d’avaluació de candidatures entre els anys 2011 i 2013, membre del consell assessor del Patrimoni Cultural d’Andorra (2009-2014), a banda d’autor de llibres sobre patrimoni i paisatge.

tracking